Výstava vo VSG približuje tvorbu členov ružomberského združenia Rozeta

NETKY.SK • 10 Október 2022, 07:33 • 2 min
Výstava vo VSG približuje tvorbu členov ružomberského združenia Rozeta

KOŠICE - Diela umelcov rôznych generácií predstavuje najnovšia výstava v košickej Východoslovenskej galérii s názvom Rozeta – Ružomberský umelecký okruh 1995 – 2022.

slovakia

left justify in out

Výstava zahŕňa rôzne médiá od monumentálnych sochárskych objektov, maľby a architektúry až po subtílne konceptuálne diela. Výstava potrvá do 8. januára 2023. Prezentácia zahŕňa tvorbu bývalých aj aktuálnych členov umeleckého okruhu a pozvaných hostí. V pozadí výberu diel stojí fenomén krajiny, ktorý so sebou nesie nevyhnutný ekologický akcent. "Výstava, ktorá je reprízou z Liptovskej galérie Petra Michala Bohúňa, si kladie za cieľ zvyšovať povedomie o umení jednotlivých regiónov, o spolupráci medzi galerijnými inštitúciami naprieč Slovenskom a v neposlednom rade aj o presieťovaní umeleckých scén a umelcov," informovala VSG. Organizátori poukazujú na to, že nezanedbateľné množstvo umeleckých spolkov odjakživa spájalo miesto ich pôsobenia. "V našom prípade ide o Ružomberok, pričom vznik spolku Rozeta datujeme do obdobia, keď sa umenie postavilo do striktnej opozície voči nacionalistickej politike 'mečiarizmu' a otázka spolkov, to jest potreba kolektívneho posilnenia individuálnych aktivít, bola opäť raz dejinne aktuálna," uviedol kurátor Richard Gregor. V 90. rokoch 20. storočia to boli podľa neho práve takéto iniciatívy, ktoré zabezpečili kontinuitu kvalitného súčasného výtvarného umenia, a to za minimálnej spoločenskej podpory. Vystavujúci umelci sú Peter Abonyi, Milan Adamčiak, Rastislav Biarinec, Marta Bošelová, Róbert Cyprich, Zuzana Hrušková, Richard Kalmár, Vavrinec Kendera, Boris Kudlička, Ján Kudlička, Štefan Papčo, Lucia Papčová, Mira Podmanická, Pavol Rusko a Monika Zmoray. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies