Vysoké ceny energií ohrozujú globálnu ekonomiku

NETKY.SK • 12 Október 2018, 17:50 • 2 min
Vysoké ceny energií ohrozujú globálnu ekonomiku

PARÍŽ - Medzinárodnej agentúre pre energetiku (IEA) spôsobuje obavy dramatické zdraženie energií, keď sa ceny ropy, plynu a uhlia aktuálne pohybujú na niekoľkoročných maximách.

slovakia

left justify in out

"Myslíme si, že drahá energia je späť a že predstavuje nebezpečenstvo pre rast ekonomiky," uviedla v piatok IEA vo svojej mesačnej správe.

 

Ceny ropy tento rok vyskočili o vyše 25 %, čo spôsobilo, že niektorí investori začali špekulovať o možnosti návratu cien nad hranicu 100 USD (86,40 eura) za barel (159 litra) do konca roka.

 

IEA v dôsledku prudkého nárastu cien energií znížila prognózu vývoja dopytu v najbližších dvoch rokoch. Aktuálne počíta s tým, že rast dopytu sa spomalí o 110.000 barelov denne na 1,3 milióna barelov denne v roku 2018 a v roku 2019 na 1,4 milióna barelov denne.

 

Medzinárodný menový fond (MMF) v utorok (9.10.) skresal predpoveď rastu globálnej ekonomiky pre roky 2018 aj 2019 o 0,2 percentuálneho bodu a aktuálne v tomto roku rovnako ako aj v budúcom očakáva jej expanziu o 3,7 %. Fond takisto vyjadril obavy, že dopyt po rope sa môže v najbližších mesiacoch prepadnúť.

 

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu OPEC vo štvrtok (11.10.) takisto znížila svoju prognózu rastu dopytu. Kartel sa obáva spomalenia svetovej ekonomiky v budúcom roku v dôsledku obchodnej vojny medzi USA a Čínou a turbulencií na rozvíjajúcich sa trhoch.

 

"Je to mimoriadny výkon pre globálny ropný priemysel, že pokrýva potreby trhu na úrovni 100 miliónov barelov denne, ale aktuálne sme dosiahli nový dvojitý vrchol pre dopyt a ponuku tým, že niektoré časti tohto systému sú vyťažené po svoju hranicu," uviedla IEA vo svojej správe.

 

IEA upozornila, že nárast produkcie išiel na úrok voľných kapacít, ktoré sa znížili len na 2 % globálneho dopytu, pričom sa očakáva ich ďalší pokles. Táto situácia sa ešte nejaký čas nezmení a budú ju sprevádzať vyššie ceny, ktoré môžu mať negatívny vplyv na globálnu ekonomiku.

 

(1 EUR = 1,1574 USD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies