Výsledky potvrdili víťazstvo Merkelovej CDU v krajinských voľbách v Sársku

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 08:59 • 2 min
Výsledky potvrdili víťazstvo Merkelovej CDU v krajinských voľbách v Sársku

BERLÍN - Kresťanskí demokrati nemeckej kancelárky Angely Merkelovej podľa prvých oficiálnych výsledkov zvíťazili s výrazným náskokom v nedeľňajších voľbách v spolkovej krajine Sársko. Tie sú považované za dôležitý test pred tohtoročnými voľbami do nemeckého Spolkového snemu.

slovakia

left justify in out

Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) zvíťazila so ziskom 40,7 percenta hlasov a porazila tak konkurenčnú Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD), ktorá získala 29,6 percenta hlasov.

 

Prieskumy verejnej mienky pred voľbami v Sársku, ktoré s necelým miliónom obyvateľov patrí k najmenších spolkovým krajinám v Nemecku, predpovedali oveľa tesnejší súboj dvoch najsilnejších strán. Nakoniec sa však CDU podarilo dokonca zlepšiť svoj výsledok v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami v Sársku v roku 2012, keď Merkelovej strana zvíťazila so ziskom 35 percent hlasov.

 

Naopak pre SPD, ktorá sa pod vedením nového predsedu Martina Schulza tešila nárastu preferencií, predstavuje volebný výsledok v Sársku krok späť. Bývalý predseda Európskeho parlamentu (EP) bude v jesenných voľbách bojovať o post spolkového kancelára proti Merkelovej. "Toto rozhodne nie je pre nás šťastná noc - a pre mňa tiež nie," povedal Schulz svojim priaznivcom s tým, že pred krajinskými voľbami veril, že jeho strana dopadne lepšie.

 

Tretiu priečku v krajinských voľbách v Sársku získala s 12,9 percenta hlasov strana Ľavica. Nedeľné voľby priniesli úspech aj pre pravicovo-populistickú stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD). So ziskom 6,2 percenta hlasov totiž strana prekonala hranicu pre vstup do regionálneho parlamentu už v 11. zo 16 spolkových krajín Nemecka.

 

Naopak Zelení a podnikateľom naklonená Slobodná demokratická strana (FDP) sa do parlamentu spolkovej krajiny nedostali, keďže tentoraz vo voľbách nezískali potrebnú päťpercentnú podporu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies