Úrad verejného zdravotníctva: Výskyt mikroplastov v pitnej vode nesledujeme, je nepravdepodobné, že tam sú

NETKY.SK • 26 Október 2018, 06:00 • 2 min
Úrad verejného zdravotníctva: Výskyt mikroplastov v pitnej vode nesledujeme, je nepravdepodobné, že tam sú

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva nesleduje výskyt mikroplastov v pitnej vode. Potvrdila jeho hovorkyňa Daša Račková.

slovakia

left justify in out

Ako vysvetlila, príjem mikroplastov pitnou vodou je podľa úradu nepravdepodobný a neexistujú ani dôkazy o ich zdravotnom riziku pre človeka.

 

"Mikroplasty sa v pitnej vode štandardne nevyšetrujú ani v iných krajinách a doposiaľ nie sú na ich sledovanie a hodnotenie k dispozícii žiadne odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie ani európske smernice," povedala Račková.

 

Európsky parlament v utorok (23. 10.) schválil návrh smernice, ktorá zavádza v odôvodnených prípadoch povinnosť monitorovať úroveň mikroplastov v zdrojoch pitnej vody. Ani v prípade prijatia smernice v tomto znení Radou EÚ sa však úradu týkať nebude.

 

"Monitorovanie vodných útvarov je v gescii Ministerstva životného prostredia SR," uviedla Račková.

 

V utorok tiež tím vedcov z Lekárskej univerzity vo Viedni a Spolkového úradu pre životné prostredie zverejnil prvú štúdiu, ktorá dokazuje prítomnosť mikroplastov v ľudskej stolici. Rozpoznané mikroplasty však tím vedcov nebol schopný spojiť s konkrétnym jedlom, ktoré testované osoby skonzumovali.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies