Výskumníci odhalili tajomstvo Veľkej pyramídy v Gíze: Novoobjavený papyrus prezrádza spôsob jej stavby

NETKY.SK • 2 Október 2017, 11:40 • 2 min
Výskumníci odhalili tajomstvo Veľkej pyramídy v Gíze: Novoobjavený papyrus prezrádza spôsob jej stavby

Vedci vďaka objavu starobylého papyrusu konečne odhalili tajomstvo stavby Veľkej pyramídy v Gíze.

slovakia

left justify in out

O tom, ako sa stavala Veľká pyramída v Gíze sa dlhodobo viedli polemiky. Archeológovia a výskumníci z celého sveta venovali tejto otázke veľa času a záujmu, pretože ide skutočne o unikátnu stavbu. V období, kedy vznikala, nemali ľudia k dispozícii techniku, ktorá by umožňovala manipuláciu s extrémne ťažkými kameňmi. Z tohto dôvodu sa objavovali rôzne konšpirácie s cieľom objasniť vznik egyptského divu sveta. Nález vzácneho dokumentu však vedcov konečne priblížil k rozlúšteniu tohto tajomstva.

 

 V Starom prístave Wadi al-Jarf ležiacom na pobreží Červeného mora našli denník muža menom Merer starý približne 4500 rokov. Tento Egypťan sa podľa neho podieľal na stavbe Veľkej pyramídy a v dokumente popisuje postup, akým sa dopravovali veľké balvany priamo k pyramídam. Vzácny papyrus patrí k najstarším, aké boli doteraz nájdené a ponúka jedinečný pohľad do života muža za vlády faraóna Cheopsa.

 

Výstavba Veľkej pyramídy, ktorá je vysoká 139 metrov, trvala 20 rokov. Zistilo sa, že kameň použitý na jej výstavbu pochádza z mesta Tor ležiaceho cez rieku od Gízy a z Asuanu vzdialeného viac ako 800 kilometrov. Vedci sa roky zaoberali výskumami o tom, ako sa kamene gigantických rozmerov do danej oblasti dopravovali, ozrejmil to však až tento spis.

 

Kamenné bloky sa prepravovali po rieke Níl, z ktorej sa vytvorili viaceré kanály. Pomocou nich sa na plavidlách dostával stavebný materiál až na požadované miesto. Od týchto kanálov sa následne vliekli špeciálnymi traťami.

 

Egyptský archeológ Zahi Hawass uviedol, že ide o najväčší objav 21. storočia v krajine, pretože vďaka najnovšiemu objavu výskumníci konečne získavajú konkrétnejšiu predstavu o vzniku slávnych stavieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies