Výskum: Na svete každoročne vyjde nazmar až tretina potravín!

NETKY.SK • 5 Marec 2014, 06:52 • 2 min
Výskum: Na svete každoročne vyjde nazmar až tretina potravín!

WASHINGTON - Na svete ročne vyjde nazmar jedna štvrtina až jedna tretina celkovej produkcie potravín, a to bez ohľadu na rozvinutosť konkrétneho regiónu. Vyplýva to z nedávnej štúdie Medzinárodnej banky pre obnovu a rozvoj (IBRD), ktorú dnes citovali webové noviny International Business Times.

slovakia

left justify in out

Rozvinuté krajiny plytvajú väčším množstvom jedla než rozvojové a celé ľudstvo každoročne nespotrebuje 11 miliárd ton potravín. V južnej a juhovýchodnej Ázii, kde dochádza k nezužitkovaniu štvrtiny globálnej produkcie jedla, sa takmer 90 percent potravín znehodnotí pri výrobe, skladovaní a preprave.
      

Oproti tomu v Severnej Amerike a Oceánii temer 61 percent jedla vyplytvajú samotní konzumenti. Regiónom, ktorý sa k jedlu správa najšetrnejšie, je Latinská Amerika, kde sa miera plytvania jedlom približuje k 15 percentám jeho ročnej produkcie.
      

Riešením tohto problému je podľa vedúceho ekonóma IBRD Josého Cuestu optimalizácia technológie výroby potravín, investovanie do infraštruktúry ako sú cestné komunikácie a chladiace zariadenia i podpora zodpovedných maloobchodov.
      

"Vieme, že bohatšie štáty plytvajú viac na jedného obyvateľa, avšak jedlo vychádza nazmar aj v chudobných krajinách," napísal Cuesta v internetovej diskusii. Ekonóm odpovedal na otázky obyvateľov niekoľkých krajín vrátane USA, Indonézie či Holandska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies