Vedci zverejnili doteraz najdetailnejšiu fotografiu Slnka. Môžeš si ju voľne stiahnuť

NETKY.SK • 28 Marec 2022, 18:14 • 2 min
Vedci zverejnili doteraz najdetailnejšiu fotografiu Slnka. Môžeš si ju voľne stiahnuť

Obraz je poskladaný z 25 jednotlivých snímok, ktoré boli vyhotovené 7. marca v priebehu štyroch hodín. Nasnímanie každej oblasti Slnka trvalo zhruba desať minút.

slovakia

left justify in out

Vesmírna sonda Solar Orbiter vyhotovila na polceste medzi Zemou a Slnkom dosiaľ najdetailnejšie snímky našej najbližšej hviezdy.

Predmetná snímka, ktorá bola vyhotovená vo vzdialenosti 75 miliónov kilometrov od Slnka, pochádza z ďalekohľadu EUI. Výsledná fotografia zachytáva celé Slnko spolu s jeho plazmovou atmosférou – korónou – v doposiaľ najvyššom rozlíšení.

 

img


Obraz je poskladaný z 25 jednotlivých snímok, vyhotovených 7. marca počas štyroch hodín. Nasnímanie každej oblasti Slnka totiž trvalo zhruba desať minút. Obraz má rozlíšenie 9 148 × 9 112 pixelov, čo je dokopy viac ako 83 miliónov pixelov. Fotografia sa dá stiahnuť na webe Európskej vesmírnej agentúry.

 

Sonda medzičasom dosiahla ďalší rekord, keď sa 26. marca priblížila k Slnku na dosiaľ najkratšiu vzdialenosť 48 miliónov kilometrov. Momentálne sa nachádza v obežnej dráhe Merkúru a vyhotovuje ďalšie, ešte detailnejšie snímky Slnka. Zároveň zbiera údaje o slnečnom vetre a iných javoch.

 

img

 

Solar Orbiter odštartovala v roku 2020 a v rámci svojej cesty k stredu našej slnečnej sústavy vlani v novembri opäť preletela okolo Zeme. Ako vtedy pre TASR priblížil Aleš Kučera z Astronomického ústavu SAV, tento prelet bol „naplánovaný preto, aby sonda zmenila dráhu a rýchlosť voči Slnku a dostala sa tak na obežnú dráhu bližšie k Slnku. Bežne sa takáto ‚gravitačná asistencia‘ využíva pri sondách v slnečnej sústave a použila sa aj pri sondách Voyager I a II (prelet okolo Jupitera a Saturna)“.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies