Vyšetrovatelia OSN: Sýrsky režim neprestal s chemickými útokmi

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 14:18 • 2 min
Vyšetrovatelia OSN: Sýrsky režim neprestal s chemickými útokmi

ŽENEVA - Ozbrojené sily sýrskeho režimu podnikli od začiatku tohto roka nové útoky chlórom, oznámili dnes v Ženeve vyšetrovatelia OSN pre ľudské práva.

slovakia

left justify in out

Použitie takýchto zbraní je vojnovým zločinom a porušuje medzinárodný dohovor, ktorý zakazuje chemickú muníciu, uviedla v správe vyšetrovacia komisia OSN pre Sýriu.

V dedine Basíma neďaleko sýrskej metropoly Damask utrpelo 8. januára zranenia osem civilistov, keď provládne sily použili toxický plyn chlór ako chemickú zbraň.

V januári a vo februári zdokumentovali vyšetrovatelia OSN štyri ďalšie útoky chlórom vo východosýrskej oblasti Ghúta a boli zacielené na bojové pozície na frontovej línii.

"Použitie chlóru sýrskymi silami bolo podobné ako prípady spozorované v rokoch 2014, 2015 a 2016," uviedla komisia v správe odovzdanej Rade OSN pre ľudské práva.

Pri inom druhu chemického útoku, z roku 2013, kde bol použitý nervový plyn sarin, režim údajne zabil v Ghúte pri Damasku vyše 1400 ľudí.

Vyšetrovatelia OSN pre ľudské práva poznamenali, že všetky strany sýrskeho konfliktu naďalej páchajú vojnové zločiny.

Ozbrojené skupiny podnikali tento rok bezhlavé útoky a rýchle popravy, uvádza sa v správe.

Vyšetrovatelia OSN napísali, že sú znepokojení aj skutočnosťou, že pri útokoch, ktoré boli zacielené na zásobovacie trasy Islamského štátu, zničila vo februári vojenská koalícia pod vedením USA civilnú infraštruktúru.

Vyšetrovacia komisia OSN pre Sýriu takisto uviedla, že podľa jej presvedčenia vládne sily vlani v októbri zámerne bombardovali školský areál v dedine Hás na vidieckom severe krajiny v provincii Idlib, kontrolovanej povstalcami, a zabili tam 21 detí. Útok, o ktorom v tom čase médiá rozsiahlo informovali, je podľa komisie vojnovým zločinom.

Podľa komisie jedinými známymi lietadlami v tomto útoku, ktoré boli identifikované, boli stíhačky Sýrie.

V správe sa nachádza aj informácia, že vládne sily vlani v decembri zámerne bombardovali vodný zdroj pre Damask, ako aj súvisiacu infraštruktúru a ohrozili tým zásobovanie 5,5 milióna ľudí vodou. Podľa správy bol útok neospravedlniteľný a takisto je vojnovým zločinom. Vyšetrovatelia nenašli nijaké dôkazy, že povstalci vodný zdroj otrávili.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies