Výročná paradajková bitka sfarbila španielske mestečko Buňol do červena

NETKY.SK • 1 September 2011, 15:16 • 2 min
Výročná paradajková bitka sfarbila španielske mestečko Buňol do červena

Výročná paradajková bitka sfarbila španielske mestečko Buňol do červena

slovakia

left justify in out

img

Približne 40.000 ľudí sa dnes obhadzovalo zrelými paradajkami v tradičnej každoročnej bitke, ktorá ponorila španielske mestečko Buňol do červenej kaše. Spotrebovali pri tom 120 ton paradajok, informovala radnica.
      Pouličná bitka známa ako Tomatina trvala asi hodinu a zúčastnilo sa na nej mnoho turistov. Akcia má svoje korene v boji o jedlo medzi deťmi v roku 1945.
      Účastníci bitky sa pohybovali po členky v rajčinovom mori a útočili na seba paradajkami aj z piatich vrchovato naložených nákladných áut.
      Pravidlá účasti odporúčajú, aby sa účastníci obliekli do starého šatstva, pretože sa sfarbí a kryli si oči ochrannými okuliarmi - napríklad plaveckými či potápačskými. Aby sa zabránilo poraneniam, musia totiž paradajky najskôr rozpučiť rukou.
      Mesto zriadilo dočasné sprchy a otvorilo požiarne hydranty, aby sa účastníci po skončení mohli osprchovať. Ulice mestečka a zasiahnuté múry spláchli hadicami ihneď po skončení bitky.
      Tomatina sa koná v Buňole vždy poslednú stredu v auguste už vyše 65 rokov. Za Francovej diktatúry bola do roku 1959 zakázaná. Podujatiu neskôr nebolo naklonené ani mesto, ustúpilo však tlaku obyvateľov a od roku 1980 samo prevzalo organizáciu.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies