Výročie konca vojny si v Moskve uctia zástupcovia Číny a KĽDR

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 15:25 • 2 min
Výročie konca vojny si v Moskve uctia zástupcovia Číny a KĽDR

MOSKVA - Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov povedal v utorok, že na oslavách 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny 9. mája v Moskve, ktorých súčasťou bude vojenská prehliadka, sa zúčastnia čínsky prezident Si Ťin-pching a severokórejský líder Kim Čong-un.

slovakia

left justify in out

Účasť potvrdil aj český prezident Miloš Zeman a predstavitelia Kuby, Vietnamu, Indie, Mongolska a JAR. Na oslavách v Moskve by sa mali 9. mája zúčastniť aj zástupcovia samozvaných východoukrajinských republík. Podľa Lavrova hlavy 26 krajín potvrdili svoju účasť na oslavách 10. mája, nie však na vojenskej prehliadke predchádzajúci deň.

 

Neúčasť na slávnostnej vojenskej prehliadke na Červenom námestí odmietol britský premiér David Cameron, nemecká kancelárka Angela Merkelová, predseda Európskej komisie Donald Tusk ako aj ďalší svetoví lídri. Merkelová navrhla ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi účasť na kladení vencov k hrobu neznámeho vojaka pri hradbách Kremľa 10. mája v Moskve, s čím Putin súhlasil. Dôvodom neúčasti svetových lídrov na oslavách víťazstva nad fašizmom v Moskve 9. mája je agresívna politika Moskvy vo východnej Ukrajine a anexia Krymu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies