Vypočúvali svedkov v prípade košického podsvetia, Róberta Niguta a ďalších 5 ľudí súdia za viaceré zločiny

NETKY.SK • 22 Marec 2016, 12:30 • 2 min
Vypočúvali svedkov v prípade košického podsvetia, Róberta Niguta a ďalších 5 ľudí súdia za viaceré zločiny

BANSKÁ BYSTRICA – Výsluchom svedkov pokračovalo dnes na Okresnom súde v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s príslušníkom údajnej košickej skupiny podsvetia Róbertom Nigutom.

slovakia

left justify in out

Prokurátorka mu kladie za vinu zločin nedovoleného ozbrojovania. S ním obžalovala za marenie spravodlivosti aj päť Košičanov, medzi ktorými je i Nigutova priateľka Martina a dvaja advokáti. Nigut sa na pojednávaní nezúčastňuje, pretože po pokuse vraždy Mariána K. z Gelnice je od augusta 2013 na úteku a je na neho vydaný európsky a medzinárodný zatykač.


Aktuálna kauza súvisí so zbraňami a muníciou, ktoré si mal Nigut zaobstarať v roku 2009 a uschovať v pivnici, patriacej otcovi jeho priateľky Martiny. V arzenáli boli rôzne typy strelných zbraní, najmä samopaly Luger, Tokarev, Škorpión a iné. Našlo sa viac ako 1 700 nábojov, rôzne súčiastky zbraní a komponenty nástražných výbušných systémov. Na zbrane upozornil políciu brat Nigutovej priateľky 36-ročný Jozef M., ktorý je v prípade korunným svedkom obžaloby.


Medzi obžalovanými je aj Nigutov nevlastný brat Peter O. Ten vyhlásil, že je nevinný a celú vec označil za frašku a hlúposť. Svoju výpoveď zhrnul do niekoľkých krátkych viet, pričom nazeral do poznámok. Na otázky prokurátorky, súdu a obhajcov odmietol odpovedať a požiadal o konanie v neprítomnosti.


Svokra korunného svedka opísala, ako na neho vyvíjala nátlak, aby zmenil výpoveď, nielen vlastná sestra Martina, ale i otec. Martina je tiež obžalovaná a opakovane na brata naliehala, aby zmenil výpoveď, lebo „Robovi treba pomôcť“. Išlo o obžalovaného Niguta, s ktorým Martina istý čas žila. Ďalšie informácie na súde uviedol príslušník polície, ktorý bol v tej veci činný. Ako svedok vypovedal i advokát Milan Kuzma, ktorého kolega je medzi obžalovanými. Kuzma označil kolegu za seriózneho človeka, ktorému dôveruje a vyhlásil, že dôkaz proti nemu bol získaný nezákonne.


Na pojednávaní sa zo zdravotných dôvodov už po druhý raz ospravedlnila obžalovaná advokátka Katarína D. Z ostatných obžalovaných sa na procese nezúčastňuje nikto, iba ich advokáti. Všetci tvrdia, že sú nevinní a požiadali, aby súd konal v ich neprítomnosti.


Jediné priznanie počul senát od Jozefa M., ktorý vysvetlil, ako to bolo so zbraňami Róberta Niguta. Povedal tiež, že po tom, ako vyšlo najavo, že on vec prezradil, začali na neho vyvíjať nátlak, aby zmenil výpoveď a držanie zbraní zobral na seba. V tejto súvislosti prokuratúra za marenie spravodlivosti obžalovala advokátov Katarínu D. a Petra M., a tiež Petra O. a Nigutovu priateľku Martinu.


Pojednávanie pokračuje 23. marca výsluchom svedka a znalcov. Niguta v neprítomnosti v septembri minulého roku odsúdil Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici na 25 rokov odňatia slobody. Uznal ho za vinného z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu pokusu a zločinu nedovoleného ozbrojovania. Obžaloba súvisí so streľbou na 44-ročného Mariána K. z Gelnice, ku ktorej došlo 9. augusta 2013 na ceste z rekreačného strediska Jahodná do Košíc. Vraždu Gelničana si mala objednať tretia osoba.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies