Výpadok produkcie v Rusku nemusí priamo zhoršiť dostupnosť plodín v EÚ

NETKY.SK • 10 August 2010, 11:42 • 2 min
Výpadok produkcie v Rusku nemusí priamo zhoršiť dostupnosť plodín v EÚ

Výpadok produkcie v Rusku nemusí priamo zhoršiť dostupnosť plodín v EÚ

slovakia

left justify in out

Požiare a očakávané nižšie úrody v Rusku podľa tlačového hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislava Nemca ovplyvnia predovšetkým ceny na svetových trhoch, a tým aj na trhu európskom, premietajúcom sa tiež do slovenskej reality.
      "Tieto väzby sú vari najvážnejšie v spojitosti s udalosťami v Rusku, pretože tamojší výpadok produkcie nemusí - a trhoví analytici s tým ani nepočítajú - priamo zhoršiť dostupnosť obilnín alebo niektorých ďalších plodín v EÚ," uviedol pre TASR Nemec.
      Ruská produkcia je podľa jeho názoru dôležitá predovšetkým z hľadiska celosvetových bilancií a obchodu, kde v súvislosti s očakávanou nižšou produkciou v Kanade, v Kazachstane a v niektorých ďalších významných produkčných krajinách bude mať vplyv na svetové ceny. "Tie sa môžu rozhýbať aj v dôsledku pôsobenia špekulatívneho kapitálu, napríklad aj pri realizácii svetových zásob obilnín," dodal hovorca SPPK.
      Tohtoročná úroda pšenice v Rusku bude o viac než tretinu nižšia. Povedal to 9. augusta 2010 ruský predseda vlády Vladimir Putin. Minulý rok dosiahla úroda pšenice v Ruskej federácii, ktorá bola tretím najväčším vývozcom obilia na svete, približne 97 miliónov ton. Z toho krajina 21,4 milióna ton vyviezla. Tento rok dosiahnu úrody pšenice podľa Putina maximálne okolo 60 miliónov ton.
      Ruský premiér minulý týždeň oznámil zákaz vývozu obilia od 15. augusta 2010 až do konca roka, aby si krajina vytvorila dostatočné zásoby a zabránila výraznému rastu cien potravín.
      Najväčšie škody spôsobilo obiliu dlhotrvajúce sucho, keďže väčšina Ruska zažíva najhorúcejšie leto za ostatných 130 rokov. Situáciu však ešte zhoršili následné požiare v západnom Rusku, ktoré zasiahli aj veľké plochy poľnohospodárskej pôdy a vyvolali obavy, že za obeť im padne ďalšia časť úrod. Odborníci tvrdia, že najviac zo situácie v Rusku a na trhu s obilím vyťažia Spojené štáty, Austrália a Argentína. Ich súčasní najväčší konkurenti ako Európa a Kanada by totiž tento rok nemali mať vysoké úrody.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies