Vymysleli lepidlo, ktoré dokáže zavrieť všetky rany za pár sekúnd

NETKY.SK • 15 Október 2017, 06:00 • 2 min
Vymysleli lepidlo, ktoré dokáže zavrieť všetky rany za pár sekúnd

Medicína postupuje závratnou rýchlosťou. Vedci prišli a ďalšou revolučnou pomôckou, ktorá môže zachraňovať životy.

slovakia

left justify in out

Ide o špeciálne elastické chirurgické lepidlo, ktoré rýchlo uzatvára plytké aj hlboké rany bez potreby stehov či sponiek.

Lepidlo vynašli vedci z University of Sydney v spolupráci s Northeastern University a Harvardom, ktorí prispeli špeciálnym liekom urýchľujúcim proces hojenia.

 

Super lepidlo, ktoré nazvali MeTro, je biokompatibilné a vďaka vysokej elasticite sa dá používať aj na rany v tkanivách (srdce, pľúca, tepny...).

 

MeTro ranu dokáže uzavrieť do 60 sekúnd po aktivovaní UV svetlom. Novinka obsahuje aj degradujúci enzým, vďaka ktorému možno určiť dĺžku učinkovania lepidla. Môžu to byť hodiny ale aj mesiace.

 

V praxi to vyzerá tak, že aplikátor s lepidlom sa priloží k otvorenej rane a pomaly do nej vnáša tekutú hmotu. "Keď vidíte, ako sa MeTro šíri, môžete vidieť, ako presne tekutina vyplní medzery a prispôsobí sa tvaru rany. Lepidlo sa spojí s ľudským tkanivom a môže byť použité priamo na ranu," vysvetlil profesor Anthony Weiss z University of Sydney.

 

MeTro teraz čaká klinické testovanie. "Ukázali sme, že MeTro funguje v rozličných situáciách a rieši problémy, ktoré iné, už vymyslené tesnenia nedokážu. Sme pripravení náš vynález testovať na ľuďoch. Dúfame, že čoskoro bude používané aj klinicky a bude zachraňovať ľudské životy," dodal Weiss.

 

Animáciu hojenia lepidlom si môžete pozrieť vo videu: 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies