Ruská superstíhačka MiG-31 je najrýchlejšia na svete a zatieňuje západných konkurentov, upozorňuje nemecký portál

NETKY.SK • 27 November 2017, 14:15 • 2 min
Ruská superstíhačka MiG-31 je najrýchlejšia na svete a zatieňuje západných konkurentov, upozorňuje nemecký portál

MNÍCHOV - Úlohou tohto stroja je zasahovať na veľké vzdialenosti, preto potrebuje najmä rýchlosť – a v tej sa mu žiadna západná stíhačka nevyrovná.

slovakia

left justify in out

Nedávno vylepšený ruský MiG-31 je najrýchlejšie bojové lietadlo na svete. Jeho dva motory mu umožňujú viac ako trojnásobne prekračovať rýchlosť zvuku – vyvinie rýchlosť až 3 500 kilometrov za hodinu. Najrýchlejšie americké stíhacie  lietadlo F-15 pritom dosiahne maximálne 3 017 km/h. Všimol si to nemecký portál Focus.

 

Na rozdiel od súčasných viacúčelových bojových lietadiel je MiG-31 (v kóde NATO "Foxhound") čistá stíhačka. Jej úlohou je chrániť vzdušný priestor nad obrovským ruským územím a v prípade potreby dostihnúť a zničiť nepriateľské bojové lietadlo. Preto sa uprednostňuje rýchlosť a rozsah, a nie manévrovateľnosť, ako je to pri klasických stíhačkách. Svojím výškovým dostupom 20 kilometrov sa dokáže priblížiť k hraniciam vesmíru.

 

MiG-31 vyvinuli ešte v časoch Sovietskeho zväzu na báze typu MiG-25. Vo výzbroji ruských leteckých síl je od roku 1981. "MiG-31 však modernizovali a vybavili napríklad novými radarmi a výzbrojou," napísal Focus. V súčasnosti už prebieha vývoj jeho nástupcu, ktorým má byť MiG-41. „Mal by byť ešte rýchlejší a vyvinúť rýchlosť až do 4 500 km/H. Odborníci sa však domnievajú, že nahradí MiG-31 nie skôr ako v roku 2030," konštatoval nemecký portál.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies