Vyjadrila úprimnú sústrasť príbuzným nevinných obetí dnešnej tragédie

NETKY.SK • 31 August 2010, 07:23 • 2 min
Vyjadrila úprimnú sústrasť príbuzným nevinných obetí dnešnej tragédie

Vyjadrila úprimnú sústrasť príbuzným nevinných obetí dnešnej tragédie

slovakia

left justify in out

img

Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová vyjadruje úprimnú sústrasť príbuzným nevinných obetí dnešnej tragickej udalosti v Devínskej Novej Vsi. Premiérka je v nepretržitom kontakte s ministrom vnútra Danielom Lipšicom, ktorý bude o podrobnostiach informovať na mimoriadnom brífingu.
      Podľa informácií Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR, pre ľudí zasiahnutých tragédiou je k dispozícii už aj tím psychológov. Predsedníčka vlády sa priebežne zaujíma o zdravotný stav ľudí, ktorí boli zranení.
      Zatiaľ nie je isté, či vláda v súvislosti s tragédiou vyhlási štátny smútok. Verejnosť bude o tom informovaná pravdepodobne počas dnešného popoludnia.
      Štátny smútok vyhlásila vláda SR doteraz päťkrát. Naposledy 18. apríla tohto roku, kedy si krajina uctila pamiatku obetí leteckého nešťastia, pri ktorom 10. apríla 2010 zahynul poľský prezident Lech Kaczynski s manželkou a početnou delegáciou
      Predtým ho kabinet vyhlásil na 12. augusta minulého roka. Slovensko vtedy smútilo za obeťami banského nešťastia v Handlovej, pri ktorom 10. augusta zahynulo 20 záchranárov a baníkov.
      V tom istom roku určila vláda štátny smútok aj na 22. februára, a to v súvislosti s tragickou haváriou na železničnom priecestí medzi Polomkou a Heľpou v okrese Brezno. Pri zrážke autobusu a motorového vlaku zahynulo 12 ľudí.
      Predvlani 9. septembra si Slovensko spustením vlajok uctilo pamiatku civilných obetí havárie slovenského autobusu v Chorvátsku. Nehoda, pri ktorej na mieste zahynulo 11 ľudí, ďalší traja pri prevoze do nemocnice alebo krátko po ňom a dve hospitalizované ženy v košickej nemocnici, sa stala 7. septembra.
      Ďalší štátny smútok vyhlásil vládny kabinet na 23. januára 2006. SR si ním uctila pamiatku obetí leteckej katastrofy neďaleko maďarskej obce Hejce, kde sa slovenské vojenské lietadlo AN-24 vracajúce z Kosova 20. januára 2006 krátko po 19.30 h zrútilo približne päť kilometrov od slovenských hraníc so 43 osobami na palube, prežil jediný vojak.
      Štátny smútok v SR vyhlasuje v súčasnosti podľa zákona o štátnych symboloch SR a ich používaní vláda, a to v prípade úmrtia prezidenta SR, predsedu Národnej rady SR a predsedu vlády SR. Kabinet tak však môže urobiť aj vtedy, ak ide o citový otras spoločnosti vyvolaný smrťou osoby s mimoriadnym vplyvom na verejný život alebo o vykonanie pietnej spomienky na tragicky zosnulé osoby na území alebo mimo územia Slovenska.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies