Východ Slovenska potrápi vietor a snehové záveje, hrozia aj povodne!

NETKY.SK • 7 Február 2017, 09:01 • 2 min
Východ Slovenska potrápi vietor a snehové záveje, hrozia aj povodne!

BRATISLAVA - Na cestách východného Slovenska a v niektorých okresov severného Slovenska sa počas dnešného dňa môžu tvoriť snehové jazyky a záveje. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahu prvého stupňa.

slovakia

left justify in out

Východ krajiny potrápi aj silný vietor. Ten sa počas dnešného dňa môže vyskytovať v okresoch Gelnica, Košice-mesto, Košice-okolie, Michalovce, Rožňava, Sobrance, Trebišov, Prešov, Vranov nad Topľou. Meteorológovia informujú, že na týchto miestach môže rýchlosť vetra dosiahnuť v nárazoch 18 - 21 m/s.

 

img

 

Okrem toho očakávajú meteorológovia v dopoludňajších hodinách tvorbu poľadovice. A to najmä v južných okresoch stredného a východného Slovenska.

 

Pre okres Michalovce platí výstraha druhého stupňa pred povodňou

 

Jedným z dôvodom je pretrvávajúci výskyt ľadových úkazov, ktoré znižujú prietočnú plochu vodných tokov a môžu spôsobiť, resp. spôsobujú vzdutie hladín hlavne na malých tokoch. Ďalším predpokladom vzostupu vodných hladín na tokoch sú tiež existujúce snehové zásoby v povodiach, oteplenie a spadnuté tekuté zrážky aj na ukrajinskej strane.

 

Výšku hladiny zodpovedajúcu 2. stupňu povodňovej aktivity zaznamenáva SHMÚ na toku Latorica vo Veľkých Kapušanoch, kde od pondelka (6.2.) rána stúpla z približne 560 na takmer 630 centimetrov.

 

Predpoveď počasia na dnes (zdroj SHMÚ):

Oblačno až zamračené. Miestami, najmä na východe, slabé sneženie, na Dolnom Zemplíne spočiatku aj dážď so snehom alebo dážď. Popoludní na západe zmenšovanie oblačnosti. Ráno ojedinele poľadovica. Na východe miestami snehové jazyky. 
Najvyššia denná teplota -1 až 4, na severe okolo -3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -5 st.
Prevažne severný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), na východe miestami okolo 11 m/s (40 km/h) a v nárazoch do 20 m/s (70 km/h). V Banskobystrickom kraji miestami slabý vietor.

Predpokladané množstvo zrážok:
do 3, na Zemplíne do 6 mm / 1 až 6 cm snehu

 

Streda

Polooblačno až oblačno, na východe oblačno až zamračené. Na východe miestami, inde len ojedinele sneženie alebo snehové prehánky. Na východe miestami tvorba snehových jazykov.
Najnižšia nočná teplota -3 až -8, na severe okolo -10 st. 
Najvyššia denná teplota -2 až 2, na severe okolo -4 st.
Prevažne severný vietor 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), na východe spočiatku v nárazoch okolo 16 m/s (55 km/h). V Banskobystrickom kraji slabý vietor.

 

Štvrtok

Polojasno až oblačno, len ojedinele slabé sneženie alebo snehové prehánky.
Najnižšia nočná teplota -3 až -9, v horských dolinách a kotlinách väčšinou -9 až -15 st.
Najvyššia denná teplota -1 až 4 st.
Slabý, na východe severný vietor do 5 m/s (20 km/h).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies