Vychádza kniha Elixír smiechu o Jozefovi Kronerovi a jeho rodine

NETKY.SK • 25 Január 2011, 08:34 • 2 min
Vychádza kniha Elixír smiechu o Jozefovi Kronerovi a jeho rodine

Vychádza kniha Elixír smiechu o Jozefovi Kronerovi a jeho rodine - Kultúra Kniha Elixír smiechu, venovaná hercovi Jozefovi Kronerovi, jeho manželke Terézii, dcére Zuzane a synovcovi Jánovi prichádza v týchto dňoch na pulty knižných obchodov. Zostavil ju k

slovakia

left justify in out

img

Kniha Elixír smiechu, venovaná hercovi Jozefovi Kronerovi, jeho manželke Terézii, dcére Zuzane a synovcovi Jánovi prichádza v týchto dňoch na pulty knižných obchodov. Zostavil ju kolektív autorov pod vedením Zuzany Bakošovej-Hlavenkovej.
V Elixíre smiechu prináša kolektív autorov bohatý obraz umeleckej tvorby Jozefa Kronera, významnej hereckej divadelnej a filmovej osobnosti. Zároveň upriamuje pozornosť na herecké majstrovstvo jeho manželky Terézie Hurbanovej-Kronerovej, dcéry Zuzany Kronerovej, jednej z najvýznamnejších súčasných slovenských herečiek a ďalšej výraznej hereckej osobnosti, herca Jána Kronera.
Kniha je obohatená aj o názory Zuzany Kronerovej, Jána Kronera a ďalších tvorcov a spolupracovníkov Kronerovcov. Patrí k nim Valér Mikula, Milan Čorba, Juraj Jakubisko, Boleslav Polívka či Václav Macek. V publikácii nechýba ani kalendárium, súpisy divadelných, filmových a televíznych postáv Jozefa Kronera a bohatá obrazová dokumentácia. Elixír smiechu vydal Divadelný ústav a Vysoká škola múzických umení v Bratislave.
"Je to kniha pre poučenie aj potešenie, čo je aj pre mňa príjemné, lebo tým pádom bude mať vlastne široký záber čitateľského publika, a to je vždy pre knihu veľké šťastie. Sú v nej najpodstatnejšie veci o Jozefovi Kronerovi, to je ťažiskom knihy, o jeho divadelných aj filmových postavách, sú v nej aj štúdie o hercoch Zuzane Kronerovej a Jánovi Kronerovi," uviedla pre TASR autorka Zuzana Bakošová-Hlavenková.
Jeden z citátov herca Jozefa Kronera v publikácii znie: "Naše umenie je o človeku a pre ľudí, zúročujeme v ňom, čo sme prežili a pretrpeli. Niekedy to povieme potichu, inokedy vykričíme nahlas. Vždy som si vážil, keď divadlo aj v najväčšej tme zasvietilo a nebálo sa povedať pravdu."
"Som veľmi vďačná a som nadšená, zahĺbila som sa do knižky, niečo som čítala už v rukopisoch. Sú to nádherné a fundované štúdie, pritom každému zrozumiteľné. Som dojatá, že táto knižka vznikla a že je tak kvalitná. Elixírom mojej radosti a veselosti je vydarené predstavenie, zaujímavé skúšanie. To sú všetko veci, ktoré moji rodičia milovali a milujeme aj my s Janom, takže sme divadelníci telom aj dušou," povedala pre TASR dcéra Zuzana Kronerová.
"Čo poznám našu rodinu Kronerovcov, tak vždy bola dobrá nálada. Nepamätám si, keď sa Kronerovci stretli, žeby sa tam dumalo, smútilo, žeby sa spievali smutné pesničky, žeby sa nerozprávali vtipy, to bol pre mňa zážitok v detstve, čo som neskôr ocenil,“ uviedol k názvu knihy Elixír smiechu synovec Ján Kroner. Na otázku ako má Jozefa Kronera uloženého v spomienkach, dodal : "Bol to človek, ktorý bol veľmi ľudský, nikdy som si u neho nevšimol, žeby bol pyšný, namyslený. Bol pokorný, bol to človek, ktorého všetci milovali, od detí až po najdospelejších dospelých."
Knihu Elixír smiechu uviedli v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei dnes večer do života Eva Krížiková a Milan Lasica. "Bola som veľmi mladá, keď som prišla do martinského divadla a Kronerovci boli tí, ktorí sa ma tam ujali. Boli to vzácni ľudia, zažili sme veľa krásnych chvíľ na javisku,“ uviedla pri prezentácii Eva Krížiková.
"Prvýkrát som Jozefa Kronera videl vo filme Pole neorané, hral tam drobnú postavičku, ale tak výrazne, že sa na to nedalo zabudnúť. Potom som ho videl vo  viacerých inscenáciách v divadle. Zdá sa mi, že SND nevyužilo dostatočne jeho veľký talent, takže sa skôr presadzoval v televízii a vo filme," dodal pre TASR Lasica.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies