Vybuchla najaktívnejšia islandská sopka - Grímsvötn

NETKY.SK • 23 Máj 2011, 07:31 • 2 min
Vybuchla najaktívnejšia islandská sopka - Grímsvötn

Vybuchla najaktívnejšia islandská sopka - Grímsvötn

slovakia

left justify in out

img

Vybuchla najaktívnejšia islandská ľadovcová sopka Grímsvötn, ležiaca na juhovýchodnej časti ostrova. Informovali o tom v sobotu večer tamojší vedci a potvrdila to aj islandská meteorologická služba.
      Podľa miestnych médií z vulkánu uniká hustý dym. Aj z niekoľko kilometrovej diaľky bolo vidno obrovský biely mrak.
      Grímsvötn je vodou zaplavená sopečná kaldera nachádzajúca sa pod severozápadnou stranou ľadovca Vatnajökull. Naposledy bola aktívna v roku 2004.
      Vedci predpokladali, že vulkán v súčasnosti obnoví svoju činnosť, avšak nepredpokladajú takú silnú erupciu, ktorá by podobne ako vlani sopka Eyjafjallajökull svojím popolčekom spôsobila niekoľkotýždňový chaos v medzinárodnej leteckej doprave. Úrady sa v okolí pripravujú na možnú záplavu roztopeného ľadu. Taktiež varovali Britániu, že letové trasy môžu byť prípade nutnosti presmerované.
      Veľké komplikácie v letovej prevádzke sa neočakávajú, erupcie sú totiž pravidelné zhruba každých desať rokov a trvajú krátko.
      Erupcie Grímsvötnu sú zaujímavé tým, že prebiehajú pod ľadom. Teplo erupcie roztaví dostatočné množstvo ľadu, čo vyvolá tlak a následné vyliatie sa enormného množstva vody z jazera.
      V roku 1996 záplavy zničili časť cesty Hringvegur (okružná cesta okolo Islandu). Preto je vulkanológmi pravidelne monitorovaný stav vulkánu.
      Jazero je zaujímavé aj tým, že v roku 2004 v ňom objavili baktériu, prvú v jazere pod ľadom s veľmi malým obsahom kyslíka.
Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies