Výbuch v tureckom Diyarbakire si vyžiadal najmenej 30 zranených

NETKY.SK • 4 November 2016, 09:19 • 2 min
Výbuch v tureckom Diyarbakire si vyžiadal najmenej 30 zranených

ANKARA - Najmenej 30 ľudí utrpelo zranenia pri výbuchu, ku ktorému dnes došlo na juhovýchode Turecka v prevažne Kurdmi obývanom meste Diyarbakir. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Výbuch nastal vo štvrti Baglar neďaleko riaditeľstva polície v Diyarbakire. Na miesto incidentu bolo vyslaných niekoľko vozidiel záchrannej služby. Podľa agentúry AP si mohutný výbuch, ktorý pravdepodobne spôsobila nálož umiestnená v aute, vyžiadal jednu obeť a desiatky zranených.

 

K výbuchu došlo niekoľko hodín po tom, ako turecké bezpečnostné sily zadržali 11 poslancov prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) vrátane jej spolupredsedov Selahattina Demirtaša a Figen Yüksekdagovej, ako aj ďalších vysokopostavených členov strany.

 

HDP je treťou najväčšou stranou v tureckom parlamente. Väčšinu jej poslancov však tento rok zbavili imunity pred stíhaním. Parlament schválil toto opatrenie, ktoré sa týkalo poslancov viacerých strán, na návrh vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Demirtaša a Yüksekdagovú obviňuje prokuratúra zo šírenia teroristickej propagandy.

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho vláda pravidelne útočia na predstaviteľov HDP a obviňujú ich z väzieb na militantnú Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je označovaná za teroristickú a v krajine je zakázaná. HDP tieto obvinenia odmieta.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies