Výbuch sopky na Sumatre zabil najmenej 11 ľudí

NETKY.SK • 1 Február 2014, 15:41 • 2 min
Výbuch sopky na Sumatre zabil najmenej 11 ľudí

SINABUNG - Vulkán Sinabung naposledy vybuchol v roku 2010, keď zabil dvoch ľudí.

slovakia

left justify in out

Na ostrove Sumatra v západnej Indonézii v sobotu vybuchla sopka Sinabung. Erupcia si pritom vyžiadala najmenej 11 obetí, medzi nimi aj množstvo detí, ktoré boli v tom čase na školskom výlete. Vulkán sa po troch rokoch začal prebúdzať ešte v septembri minulého roka a vyžiadal si vtedy evakuáciu tisícov miestnych domovov. Úrady paradoxne v piatok rozhodli o tom, že asi 14-tisíc ľudí žijúcich v dedinách nachádzajúcich sa ďalej ako päť kilometrov od sopky sa môžu vrátiť domov. Krátko na to Sinabung začal chrliť lávu a popol stúpajúci až do výšky dvoch kilometrov.

Sinabung naposledy vybuchol v roku 2010. Erupciu vtedy neprežili dvaja ľudia a ďalšie desiatky tisíc obyvateľov prišli o svoje domovy. Sopka predtým nevybuchla až 400 rokov. Ide o jeden z asi 130 aktívnych vulkánov v Indonézii.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies