K výbuchu bomby v Káhire sa priznal Islamský štát, pomstili svojich vstúpencov

NETKY.SK • 20 August 2015, 14:23 • 2 min
K výbuchu bomby v Káhire sa priznal Islamský štát, pomstili svojich vstúpencov

KÁHIRA - Podporovatelia egyptskej odnože teroristickej organizácie Islamský štát (IS) zverejnili vyhlásenie, v ktorom priznávajú jej zodpovednosť za dnešný bombový útok pri budove orgánu štátnej bezpečnosti v Káhire. Agentúra Reuters uvádza, že mohutný výbuch v káhirskej okrajovej časti Šubrá al-Chajma si podľa najnovších informácií vyžiadal 29 zranených.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia na sieti Twitter malo byť odpálenie auta naloženého výbušninou odplatou za popravenie šiestich členov skupiny Sinajská provincia, deklarujúcej vernosť Islamskému štátu. Tých odsúdili na smrť za vlaňajší útok na vojakov severne od Káhiry, ktorý si vyžiadal dvoch mŕtvych.

 

"Nech odpadlíci z polície a armády, nasledovníci židov, vedia, že sme ľudia, ktorí nezabúdajú na pomstu," cituje Reuters z vyhlásenia podporovateľov Sinajskej provincie. Extrémisti so základňou na Sinajskom polostrove zintenzívnili svoje útoky po zosadení proislamského prezidenta Muhammada Mursího armádou v roku 2013, odkedy zabili už niekoľko stoviek vojakov a policajtov.

 

Útočníci odpálili dnes ráno v egyptskej Káhire auto naložené výbušninou, pričom zranili najmenej šiestich policajtov a poškodili viaceré okolité budovy. Mohutný výbuch otriasol priestranstvom pri budove patriacej orgánu štátnej bezpečnosti v obytnej štvrti Šubrá al-Chajma. Bomba zdemolovala múr okolo vládnej budovy a zanechala veľké diery na priečelí, napriek tomu však zatiaľ obete na životoch nehlásili.

 

Okolie miesta výbuchu zaplavila voda z pretrhnutého vodovodného potrubia, zatiaľ čo ulice do vzdialenosti niekoľkých blokov pokrývali črepiny skla z vyrazených okien. Oblasť urýchlene uzavrela polícia, ktorá nasadila do terénu príslušníkov so samopalmi.

 

Egypt už dlhšie obdobie čelí útokom zo strany radikálnych islamistických skupín pôsobiacich na Sinajskom polostrove. Násilie namierené proti armáde a polícii sa vystupňovalo v roku 2013 po zosadení prezidenta Muhammada Mursího podporovaného hnutím Moslimské bratstvo. Súčasný prezident Abdal Fattáh Sísí schválil v nedeľu zákon zavádzajúci prísne tresty za terorizmus.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies