Vučič: Zvýšime obchodnú výmenu medzi Srbskom a Slovenskom

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 17:24 • 2 min
Vučič: Zvýšime obchodnú výmenu medzi Srbskom a Slovenskom

BRATISLAVA - Slovensko očakáva, že s prebiehajúcim procesom pričleňovania Srbska do Európskej únie bude aj na Slovensku viditeľnejšie srbské podnikanie.

slovakia

left justify in out

"Potrebujeme viac spolupráce v ekonomike, ktorá má reálny dopad na životnú úroveň našich ľudí," povedal dnes na Slovensko–srbskom ekonomickom fóre v Bratislave minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD). Pripomenul, že Slovensko patrí medzi 30 najvýznamnejších krajín z hľadiska objemu priamych zahraničných investícií v Srbsku. V posledných rokoch dosiahol prílev slovenských investícií do Srbska úroveň 30 miliónov eur.
     

"Slovenská vláda podporuje vývoz kapitálu do zahraničia a napomáha tomu aj vhodná daňová štruktúra. Slovensko má stále nulové dane z dividend, čo je pre vývoz kapitálu výhodné," povedal Kažimír. Poukázal na historické prepojenie oboch krajín, blízkosť jazykov, ako aj na prítomnosť slovenskej menšiny v Srbsku. To všetko, ako povedal Kažimír, je "prirodzený most medzi našimi krajinami". "Vnútroštátny reformný proces v Srbskej republike a začleňovanie Srbska do Európskej únie podľa európskych štandardov našu vzájomnú blízkosť posilňuje, pretože my sme už prešli svoj kus cesty," konštatoval šéf slovenského rezortu financií. Ale, ako povedal, tieto nadštandardné vzťahy sa nedostatočne odrážajú v oblasti ekonomickej spolupráce.
     

Predseda srbskej vlády Alexandar Vučič vidí priestor oboch krajín na zvýšenie vzájomnej obchodnej výmeny. "Cieľom je zvýšiť tieto čísla na 600 miliónov eur počas dvoch rokov a v ďalších na miliardu," avizoval Vučič. Vyzdvihol celkový úspech slovenskej ekonomiky. "Rast na úrovni 3 až 4 % a schodok verejných financií, ktorý nepresahuje 3 %, inflácia 1 %. Boli by sme šťastní, keby sme všetci boli na takej úrovni ako Slovensko," povedal srbský premiér.
     

Srbský minister financií Dušan Vujovič priblížil program hospodárskych reforiem, s ktorými Srbsko začalo v júli 2014 a realizuje ich s pomocou Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky. "Zmyslom je, aby sme raz a navždy dokončili reformy, ktoré sme začali už v 90. rokoch. Chceme ukončiť program fiškálnej konsolidácie, program štatútu podnikov tak štátnych, ako aj verejných a dokončiť chceme aj reformu verejného sektora," povedal Vujovič.
     

Hostiteľ fóra, ktoré sa konalo na pôde Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Smer-SD) zdôraznil, že úspešná ekonomická transformácia je jeden z najdôležitejších parametrov na ceste Srbska k plnému členstvu v Európskej únii. "Srbsko má svojím prístupom a politikou v poslednej dobe predpoklady, aby sa do budúcnosti stalo úspešným lídrom západného Balkánu. Slovensko bude Srbsko v jeho integračnom úsilí na všetkých fórach podporovať a odovzdávať vlastné skúsenosti z procesu začlenenia do európskych štruktúr," prisľúbil šéf rezortu slovenskej diplomacie.
     

Fórum sa konalo pri príležitosti oficiálnej návštevy predsedu vlády Srbskej republiky Aleksandara Vučiča. Poskytlo príležitosť podnikateľom z oboch krajín zoznámiť sa s aktuálnymi informáciami o možnostiach podnikania v oboch krajinách a o podmienkach rozšírenia vzájomnej hospodárskej spolupráce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies