Vtákom roka 2013 je belorítka obyčajná

NETKY.SK • 18 Február 2013, 08:30 • 2 min
Vtákom roka 2013 je belorítka obyčajná

Vtákom roka 2013 je belorítka obyčajná - Life style Ornitológovia aj v tomto roku realizujú kampaň Vták roka, ktorá má upozorniť na ohrozenie bežného vtáčieho druhu. Po minuloročnom včelárikovi zlatom je vtákom roka 2013 belorítka obyčajná.

slovakia

left justify in out

img

Ornitológovia aj v tomto roku realizujú kampaň Vták roka, ktorá má upozorniť na ohrozenie bežného vtáčieho druhu. 

Po minuloročnom včelárikovi zlatom je vtákom roka 2013 belorítka obyčajná. Ľudovo nazývané "juričky" hniezdia v blízkosti ľudí a podobne ako lastovičky, stavajú svoje hniezda na domoch a hospodárskych budovách. Patria medzi sťahovavé vtáky, ktoré sa živia hmyzom. Ich prvé jarné prílety možno očakávať už o mesiac.

"Hlavnými príčinami ohrozenia belorítok sú podobne, ako aj pri iných druhoch vtákov v mestskom prostredí zatepľovanie, počas ktorého sa zhadzujú hniezda s násadami alebo mláďatami, strata vhodných miest na stavbu hniezd kvôli zatepľovaniu a aplikácii náterov na fasády, ktoré zamedzia stavbu nových hniezd, netolerantnosť voči vtáctvu v oknách či na balkónoch kvôli špineniu, a tiež nedostatok hniezdneho materiálu na vyasfaltovaných sídliskách," povedal Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko. Belorítky ohrozujú aj náhle zmeny počasia.

Belorítka obyčajná je viazaná na osídlené prostredie. Svoje hniezda stavia na budovách, kde často vytvára kolónie niekoľkých desiatok párov. Zimuje v subsaharskej Afrike a do našich končín prilieta od druhej polovice marca, ťah vrcholí začiatkom apríla. Hniezdne obdobie je dlhé a trvá od mája do septembra. Pôvodné hniezdiská na skalných bralách sú v súčasnosti veľmi zriedkavé a väčšina populácie žije v urbanizovanej krajine.

Belorítky patria k bežne rozšíreným druhom vtákov po celom Slovensku. "K ich ochrane môže prispieť ozaj každý. Už len tolerancia k hniezdam v oknách a na balkónoch a ponechanie hniezd pomôže belorítkam vychovať potomstvo. Padajúcemu trusu z hniezd sa pritom dá ľahko zamedziť inštalovaním jednoduchej podložky pod hniezdo," poukázal Gúgh. Podotkol, že belorítky sa za to odvďačia lovom hmyzu v okolí sídiel. K ďalším možnostiam pomoci patrí aj inštalovanie umelých hniezd, vtáčích domov a veží, prípadne úprava renovovanej fasády domu.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies