Vtáčia chrípka sa na človeku môže prejaviť kašľom, možnosť prenosu je nízka

NETKY.SK • 30 December 2016, 13:04 • 2 min
Vtáčia chrípka sa na človeku môže prejaviť kašľom, možnosť prenosu je nízka

BRATISLAVA - Možnosť prenosu vtáčej chrípky na človeka je nízka. Ľudia sa ňou však môžu nakaziť. Ide najmä o osoby, ktoré sa pohybujú medzi domácimi či divožijúcimi vtákmi. Uvádza to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Vo štvrtok (29.12.) potvrdili na Slovensku prvý prípad výskytu vtáčej chrípky. Jej prenos na človeka však zatiaľ potvrdený nebol.

slovakia

left justify in out

Podľa hygienikov treba dodržiavať zásady osobnej hygieny. Takisto treba byť ostražitý pri chove hydiny v zajatí, ako aj pri kontakte s divožijúcimi vtákmi. "Je dôležité dbať na dodržiavanie zásad biologickej bezpečnosti a ochrany chovov," povedala pre TASR Zuzana Drobová z ÚVZ SR.

 

Vtáčia chrípka sa môže prenášať vdýchnutím prachu s obsahom výlučkov uhynutých zvierat, kontaktom s kontaminovanými plochami a povrchmi či výlučkami z chorých zvierat a odpadmi. Nakaziť sa možno aj priamym kontaktom s osobou, ktorá je infikovaná vírusom vtáčej chrípky. "Miesto vstupu vírusu do organizmu človeka sú ústa, nos a očné spojovky," povedala Drobová.

 

Ochorenie sa na ľuďoch môže prejaviť ako akútne zápalové ochorenie horných dýchacích ciest. "Nástup je obvykle náhly, z plného zdravia. Často sa začína zimnicou, bolesťami hlavy, teplota stúpa na 39 až 40 stupňov Celzia. Chorý má bolesti svalov a kĺbov, suchý, dráždivý kašeľ, nádchu, pocit sucha a škriabania v hrdle," vysvetlila Drobová. Inkubačná doba v prípade infekcie vírusom vtáčej chrípky je v priemere sedem až desať dní.

 

"Liečba tejto chrípky je symptomatická, v prípade potreby možno použiť antivirotiká," povedala Drobová. Očkovanie proti sezónnej chrípke môže prispieť k ľahšiemu priebehu choroby. Takéto ochorenia podľa Drobovej končia vo väčšine prípadov vyzdravením.

 

Ak chovateľ na zvieratách zbadá náhly úhyn, nižší príjem potravy a vody, mal by informovať miestnu príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu. Ak má on sám príznaky podobné chrípke, musí kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára alebo ambulantnú pohotovosť.

 

"Regionálne úrady verejného zdravotníctva v súčasnosti monitorujú epidemiologickú situáciu a spolupracujú so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR," dodala Drobová.

 

Prvé ohnisko vtáčej chrípky na Slovensku potvrdili vo štvrtok v bratislavskej mestskej časti Dúbravka. Veterinári ju zistili v domácom drobnochove hydiny.

 

RVPS nariadila vykonať opatrenia v súvislosti s výskytom vtáčej chrípky

V súvislosti s potvrdeným výskytom vtáčej chrípky v bratislavskej Dúbravke nariadila Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) v Bratislave samosprávam v štvrtom bratislavskom okrese vykonať sériu bezpečnostných a preventívnych opatrení. Samosprávy o nich písomne informoval riaditeľ RVPS Bratislava-mesto Miloš Mašlej.

 

V ochrannom pásme troch kilometrov od ohniska nákazy, na celom katastrálnom území Dúbravky, Lamača a Devína a častiach katastrálneho územia Devínskej Novej Vsi a Záhorskej Bystrice, nariadila RVPS vykonať do 3. januára súpis hydiny, holubov a vtákov chovaných v zajatí. Nariadila tiež vykonať preventívne opatrenia na zabezpečenie bezpečnosti takýchto chovov. Patrí k nim zamedzenie kontaktu v zajatí chovaných zvierat s voľne žijúcim vtáctvom, ale aj zákaz napájať zvieratá zo zásobníkov povrchových vôd, ktoré mohli kontaminovať voľne žijúce nakazené vtáky. Nariaďuje sa tiež používanie osobných ochranných pomôcok pri manipulácii s vtáctvom a nahlásiť akékoľvek podozrenie na chorobu.

 

Až do odvolania zakázala RVPS presun hydiny a iného vtáctva z chovov, manipulácie s podstielkou a hnojom bez povolenia, zakázané je tiež zhromažďovať hydinu alebo iných vtákov.

 

Opatrenia sa chystá vykonať aj mestská časť Bratislava-Petržalka, ktorá spadá do pásma dohľadu, čo je vzdialenosť do 10 km od ohniska nákazy. Samospráva vyzvala chovateľov vtáctva, aby kontaktovali miestny úrad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies