Všetky vlaňajšie odposluchy boli zákonné, najviac odpočúvala polícia

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 11:20 • 2 min
Všetky vlaňajšie odposluchy boli zákonné, najviac odpočúvala polícia

BRATISLAVA - Všetky prípady nasadenia Informačno-technických prostriedkov (ITP) v roku 2012 boli v súlade so zákonom. Vyplýva to zo správy Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť o stave použitia ITP za rok 2012, ktorú dnes odobril parlament. Z dokumentu je tiež zrejmé, že najčastejšie odpočúvala polícia.

slovakia

left justify in out

Policajný zbor SR podal vlani celkovo 1687 žiadostí o vydanie súhlasu na použitie ITP. Súdy mu vyhoveli v 1617 prípadoch, 70 žiadostí zamietli. Úspešná bola aj SIS, ktorá chcela odpočúvať 218-krát, súd zamietol len dve žiadosti. Celkovo 157 žiadostí o nasadenie ITP podal Kriminálny úrad Finančnej správy SR a bol stopercentne úspešný.

Odpočúvalo aj Vojenské obranné spravodajstvo, ktoré podalo vlani 44 žiadostí a súd všetkým vyhovel. Vojenská spravodajská služba o nasadenie ITP v roku 2012 nežiadala. Aktivitu v tomto smere nevyvíjal ani Zbor väzenskej a justičnej stráže.

To, ako odposluchy dopadli a či bol dosiahnutý sledovaný cieľ, sa vo väčšine prípadov nevie. Krajské súdy s výnimkou košického a prešovského k tejto veci informácie poskytnúť nevedeli. Krajský súd v Prešove uviedol, že cieľ použitia ITP bol splnený v 42 veciach a nebol splnený v piatich, pričom štyri veci nie sú skončené, a preto nie je možné sa k nim vyjadriť. Krajský súd v Košiciach informoval, že žiadateľ v 25 prípadoch oznámil, že bol dosiahnutý zákonom uznaný účel a cieľ.

Keďže podľa zákona o ochrane súkromia pred neoprávneným použitím ITP je orgán štátu povinný informovať zákonného sudcu len o skončení použitia ITP, príslušné súdy vo svojich podkladoch zhodne uviedli, že nemajú vedomosť o dosiahnutí zákonom uznaného účelu a cieľa. Súčasne všetky súdy nemajú ani poznatky o tom, či informácie získané použitím ITP boli použité ako dôkaz v trestnom konaní. "Spätná väzba od orgánov štátu oprávnených podávať žiadosti v zmysle zákona v tomto smere neexistuje, súdy preto takúto evidenciu nevedú. Takáto evidencia by nebola ani spoľahlivá, pretože prokurátor môže prípadne podať obžalobu na súd, mimo obvodu krajského súdu, ktorý vydal súhlas na použitie ITP," uvádza sa v správe.

Poslanci zároveň odobrili aj správu o výsledkoch kontrolnej činnosti NKÚ za minulý rok, správu o stave vysielania v SR, správu o stave ochrany osobných údajov, ako aj výročnú správu Slovenského pozemkového fondu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies