Všetko je okej, každý deň problém, hlási starosta Ria

NETKY.SK • 9 Október 2015, 15:19 • 2 min
Všetko je okej, každý deň problém, hlási starosta Ria

RIO DE JANEIRO - Tristo dní zostáva do začiatku olympijských hier v Riu de Janeiro (5. - 21. 8. 2016) a brazílske veľkomesto hlási škrty v rozpočte vyplývajúce zo všeobecnej recesie juhoamerickej ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Brazílčania už avizovali, že slávnostné ceremoniály úvodu a záveru hier sa oproti pôvodným zámerom budú odohrávať v úspornom režime. Rozhodne to nebude v štýle megalomanských projektov predchádzajúcich letných hier v Londýne 2012 a Pekingu 2008. Prvky tzv. "high technology", ako sú použitie bezpilotných lietadiel, vzdušných plošín či miznúcich pódií ustúpia jednoduchosti a finančnej nenáročnosti. Desaťpercentná inflácia v piatej najväčšej krajine sveta dvíha varovný prst a domáci organizátori to, zdá sa, pochopili. Podľa odborníkov na ekonomiku za všetkým stojí zlá politika prezidentky Dilmy Rousseffovej, ktorá by za to mala niesť zodpovednosť.

"Ak by sme mali vynaložiť toľko peňazí na ceremoniály, ako to urobili v Londýne, veľmi by som sa hanbil. Naša krajina potrebuje investovať finančné prostriedky do výchovy, vzdelania či hygieny. Takže som veľmi rád, že nebudeme bláznivo utrácať,“ uviedol člen prípravného tímu Rio 2016 brazílsky filmár Fernando Meirelles.

Problémy s koňmi či bezpečnosť trate bikrosu
Čo sa týka športovísk, organizátori dlhodobo čelia kritike znečistenej vody v dejisku kanoistických, veslárskych či jachtárskych súťaži. Nejde len o baktérie či riasy, ale aj ďalší odpad z ľudských zdrojov. Generálny sekretár Medzinárodnej jachtárskej federácie (ISAF) Peter Sowrey v tejto súvislosti pohrozil presunutím všetkých disciplín jachtárskych súťaží v prípade, že sa nepodarí vyčistiť vodu a odstrániť odpad zo zátoky Guanabara. "Ak sa nám nepodarí udržať vodu na požadovanej úrovni, súťaže presunieme na iné miesto," vyhlásil Sowrey.

V ostatnom čase sa k nespokojným vodákom pridali aj zástupcovia niektorých ďalších športov. Rieši sa bezpečnosť trate v cyklistickej disciplíne bikros či stále nedokončená strecha súťaží v plávaní, synchronizovanom plávaní a vodnom póle. Najnovšie k tomu pribudli problémy s tzv. konskou legislatívou. Ak sa miestne úrady nepoponáhľajú s vystavením potrebných veterinárnych dokumentov, súťaže v jazdeckých disciplínach sa nebudú môcť konať v Brazílii. V krajine v ostatnom čase v niekoľkých prípadoch diagnostikovali pre kone smrteľnú bakteriálnu chorobu sopľavku a dovoz aj vývoz zvierat upravuje prísna legislatíva.

Rio je zraniteľnejšie ako ostatné dejiská OH
Súčasnú situáciu v Riu vystihol jeho starosta Eduardo Paes na stretnutí s anglicky hovoriacimi novinármi s dávkou irónie takto: "Veci sa dejú a všetko je v poriadku. Každý deň prinesie so sebou nejaký veľký problém." Zároveň svetové médiá ubezpečil, že hry budú v konečnom dôsledku bezpečné a úspešné a že rozpočet sa nebude na poslednú chvíľu umelo zvyšovať zdrojmi z verejných financií, na čo doplatia obyčajní obyvatelia mesta. "Stále nám ide aj o to, aby sa zlepšila vnútorná infraštruktúra a vonkajšie vnímanie Brazílie či Ria svetom," uviedol Paes. Použijúc myšlienku svojho predchodcu, bývalého starostu Barcelony /OH tam boli v roku 1992/ Pasquala Maragalla, prvý muž Ria povedal: "Všeobecne existujú dva typy olympijských hier - tie, ktoré na svoje konanie využijú určité mesto a potom tie, keď mesto využije olympijské hry na svoj rozvoj. Rio ašpiruje byť tým druhým prípadom, ale v podstate neexistuje spôsob, ako to odmerať, keď táto svetová šou opustí mesto.“ Redaktorka ESPN, ktorá sa zúčastnila na posedení so starostom Ria, situáciu v meste 10 mesiacov pred štartom olympijských hier skomentovala takto: "Každé olympijské dejisko s blížiacim sa začiatkom hier cíti čoraz väčší tlak, ale Rio je v tomto smere omnoho zraniteľnejšie. Olympijské hry bude hostiť ako prvé juhoamerické mesto a prakticky denno-denne čelí nedôvere či nepochopeniu zo strany svetovej verejnosti v schopnosti Brazílie dodať veci načas tak, aby fungovali.“

Slováci zatiaľ OH necítili, obávajú sa logistiky
Atmosféru OH v Riu rok pred jej začiatkom si boli "okuknúť" viacerí slovenskí športovci, ktorí si už vybojovali účasť na tomto najväčšom športovom sviatku. Chodecký majster sveta Matej Tóth is už odpochodoval svoje tréningové dávky na okruhu v blízkosti mora, členovia zlatej "káštvorky" rýchlostných kanoistov z majstrovstiev sveta v Miláne si zasa vyskúšali "súťažnú" vodu na predolympijskej regate v lagúne Rodrigo de Freitas neďaleko svetoznámych pláží Copacabana a Ipanema. Športovci aj ich realizačné tímy sa zhodli na tom, že olympijský dych v Riu ešte necítiť, zato ruch veľkomesta na každom kroku. Alfou a omegou aj pre slovenských športovcov v súvislosti s Riom bude okrem počiatočnej aklimatizácie zabezpečenie vhodného ubytovania a zvolenie optimálnej logistiky. Multimiliónové mesto im v tomto nepodá pomocnú roku. Ak budú napríklad slovenskí kanoisti bývať v olympijskej dedine, odkiaľ je to 40 minút autom na súťažný kanál, nebude to príliš výhodné.

"Určite to bude trochu problém, ale možno zoženieme ubytovanie bližšie pri dráhe. A verím aj v to, že počas olympijských hier bude doprava pre športovcov a ich zázemie vyriešená expresnejšie. Zatiaľ je v Riu toho veľa vo výstavbe a všade sa chodí takpovediac krokom," povedal športový riaditeľ SZRK Filip Petrla. Poukázal aj na problém znečistenia vodných plôch, ktoré by mohli Slováci pred začiatkom svojich súťaží použiť na tréning. "Bude ťažké nájsť niečo vhodné. Všetky vodné plochy okrem tej olympijskej sú extrémne znečistené. Je bežné, že sa tam do vody vypúšťajú splašky z firiem a okolitých domov. V jazerách voľne plávajú odpadky, ešte len prichádzate k vode a už to tam smrdí kanalizáciou a odpadom," dodal Petrla po septembrovom návrate z Ria.

Členovia slovenskej atletickej výpravy majú trochu obavy z dopravnej situácie, ktorá je v multimiliónovom dejisku OH značne chaotická. Upozorňujú však na to, že počas trvania OH by mali mať všetci ich účastníci na cestách privilégiá. "Presuny v rámci Ria sú dosť problematické, všetko trvá neuveriteľne dlho. Treba však povedať, že my sme sa presúvali v rámci obyčajného dňa ako turisti. Takže ak budú fungovať avizované olympijské pruhy, tak by to malo byť relatívne v pohode," uviedol Matej Spišiak, ktorý je trénerom Mateja Tótha.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies