Vrtuľník so Stanley Cupom zakrúžil nad Handzušom a pristál v parku

NETKY.SK • 8 August 2013, 18:30 • 2 min
Vrtuľník so Stanley Cupom zakrúžil nad Handzušom a pristál v parku

BANSKÁ BYSTRICA - Vrtuľník so Stanley Cupom zakrúžil nad Banskou Bystricou i Michalom Handzušom a o 14.30 pristál v parku pod Pamätníkom SNP. Hneď po tom, čo ho vytiahli z cestovného debnenia, zdvihol ho jeho držiteľ nad hlavu. Vcelku poľahky ho premiestnil, aj keď váži vyše 15 kilov, operované zápästie si nešetril.

slovakia

left justify in out

Chicago sa vo štvrtok prepojilo s Banskou Bystricou vďaka Stanley Cupu prvýkrát v histórii a čierny jastrab z Blackhawks si chce vzácnu trofej 24 hodín pod svojou kuratelou dosýtosti užiť. Prílet pohára z Prahy po tom, čo si ho užíval ďalší jeho zlomkový majiteľ Michal Rozsíval vo Vlašime, sa ťažko presne odhadoval. "Asi pred dvoma hodinami som sa dozvedel, že príde o tretej a prišiel skôr, prekvapilo ma to, no aspoň máme o polhodinu k dobru," pochvaľoval si Michal Handzuš. "Uvažoval som aj o alternatíve prepravy autom, po diaľnici, človek však nikdy nevie, či niekde nevznikne zápcha. Letecky a vrtuľníkom to bolo najjednoduchšie, jedine veľký výkyv počasia mohol prevoz ohroziť."

Každú sekundu sa Michal Handzuš zastrájal postrážiť. "Pred oslavou na Námestí SNP stihnem ešte nejaké vyvolené srdcovky navštíviť. Chceli sme utajiť príchod pohára, aby sme zvládli organizačne nápor, čiastočne sa nám to podarilo, najväčšie oslavy budú na námestí. No a samozrejme, keď pohár doletel, zdvihol som ho a opäť prežíval ten krásny pocit, len aby som to so zdvíhaním neprehnal, pretože nad hlavu pôjde ešte veľakrát."

Mimika Michala Handzuša pripomínajúca pokrového hráča sa nezmenila, ani keď s pohárom pózoval, alebo dohliadal na jeho bezpečné 'vylodenie' z vrtuľníka. "Netlačte sa, uvoľnite priestor," len pri tomto upozornení trochu zvýšil hlas. "Nervozita u mňa vznikala trochu z toho, kedy pohár pride, ako príde a ako celú dvadsaťštyrihodinovku zorganizujeme. Teraz je dôležité, aby všetci boli spokojní, tento veľký deň nie je môj, je pre všetkých," odhalil filozofiu osláv Michal Handzuš.

Za dvadsaťštyri hodín možno všeličo stihnúť, no aj zmeškať. Michal Handzuš si mohol obuť bežecké tretry, deň D označil výstižne za šprintérsky. V piatok pôjde do nemocnice za deťmi na onkológii, na zimný štadión, v ktorom skúšal prvé korčuliarske sklzy, na sídlisko Uhlisko, kde na Golianovej zorganizovali hokejbalový zápas medzi deťmi Banskej Bystrice a Spišskej Novej Vsi. "Bude to predzvesť aj školskej hokejbalovej ligy, ktorú by sme v Aréne 'baranov' chceli udomácniť," načtol plán.

Pohár musí vidieť čo najviac ľudí

Nezvyčajné miesta Michal Handzuš nenavštívi, pretože pre neho nezvyčajnými nie sú, citovo sú mu však veľmi blízke, spomienky sa vynárajú. "Kde som vyrastal, kde hrával hokej, začínal, všade tam pôjdem, kam ma srdce pritiahne. Prvoradé je však, aby čo najviac ľudí a čo možno najbližšie pohár videlo a potešilo sa s ním."

Spánok nedospí, deficit narastie. Obrazne povedané, na spánok uloží aj pohár, ale s tým sa netrápi. "Radšej neprezradím, kde mu usteliem, určite však so strážcami," zasmial sa. "Ja si dlho nepospím, noci sú krátke, horúce. Na túto chvíľu som trpezlivo čakal 15 rokov, viem, aké ťažké je pohár vyhrať, o to viac si ho treba užiť," dodal nakoniec a odfrčal na BMW, ktoré pod skúsenou rukou renomovaného vodiča, automobilového pretekára Mateja Homolu previezlo podvečer na Námestí SNP Michala Handzuša cez dav nadšených fanúšikov.

Aj pilot vrtuľníku si mohol pohár počas jeho prevozu užiť. "Teploty sú vysoké, vrtuľník nemá klimatizáciu, bolo horúco, nad kopcami na Slovensku to bolo dosť turbulentné a trochu s nami hádzalo, strážcovia sa však nesťažovali," povedal kapitán Kamil Kolísek. "Vrtuľník je nový, Delta ho kúpila pred tromi mesiacmi. Je to jeden z najsilnejších jednomotorových vrtuľníkov Ecureuil AS 350, taká naša hrdosť, určená na práce v horách."

Vzácny pohár sa nakladal neďaleko Prahy v Zdiměriciach na golfovom ihrisku a let trval do Banskej Bystrice hodinu tridsať. "No a náklady, jedna letová hodina vychádza na 36-tisíc českých korún," vyčíslil Kamil Kolísek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies