Voliči vo Washingtone schválili manželstvá homosexuálov

NETKY.SK • 9 November 2012, 07:45 • 2 min
Voliči vo Washingtone schválili manželstvá homosexuálov

Voliči vo Washingtone schválili manželstvá homosexuálov - Politika Voliči v americkom štáte Washington schválili manželstvá homosexuálov a pridali sa k štátom Maine a Maryland, ktoré ako prvé v referende odhlasovali manželstvá partnerov rovnakého pohlavia

slovakia

left justify in out

img

Voliči v americkom štáte Washington schválili manželstvá homosexuálov a pridali sa k štátom Maine a Maryland, ktoré ako prvé v referende odhlasovali manželstvá partnerov rovnakého pohlavia. 

Ľudové hlasovania o takýchto manželstvách sa konali v deň prezidentských a ďalších volieb v USA v utorok 6. novembra. Výsledky zo štátu Washington zverejnené vo štvrtok ukázali úspech Referenda 74.

V referende dostali voliči štátu Washington otázku, či schvaľujú, alebo odmietajú štátny zákon legalizujúci manželstvá homosexuálov, ktorý zákonodarcovia odhlasovali začiatkom tohto roka. Zákon podpísal guvernér Chris Gregoire, ale jeho platnosť bola pozastavená až do výsledku referenda.

Washington je jeden zo štyroch štátov, kde sa voličov v ľudovom hlasovaní opýtali na názor v tejto záležitosti. Obyvatelia Marylandu a Mainu takisto v utorok schválili manželstvá homosexuálov, pričom voliči štátu Minnesota odmietli navrhovaný ústavný dodatok zakazujúci manželstvá osôb rovnakého pohlavia.

Homosexuálne manželstvá sú už povolené v šiestich ďalších amerických štátoch - v New Yorku, Connecticute, Iowe, Massachusetts, New Hampshire, Vermonte a hlavnom meste Washington. Avšak štáty Maryland, Maine a Washington sú prvé, kde sú takéto manželstvá uzákonené ľudovým hlasovaním. Zákony umožňujúce homosexuálne manželstvá v ostatných štátoch boli ustanovené buď zákonodarcami alebo súdnymi nariadeniami.

V štáte Washington začalo už v utorok v noci oslavovať mnoho zástancov homosexuálnych manželstiev, len čo sa objavili prvé výsledky referenda, naznačujúce tesný úspech hlasovania. Okolo 1000 oslavujúcich ľudí vyšlo do ulíc štvrte v Seattli, kde tancovali a skandovali "74, 74, 74".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies