Voliči si môžu vybaviť listom alebo mailom hlasovací preukaz pre 2. kolo volieb prezidenta už len do 14. marca

NETKY.SK • 12 Marec 2024, 19:00 • 2 min
Voliči si môžu vybaviť listom alebo mailom hlasovací preukaz pre 2. kolo volieb prezidenta už len do 14. marca

Voliči, ktorí budú počas druhého kola prezidentských volieb mimo svojho bydliska, môžu požiadať o hlasovací preukaz listinne alebo elektronicky do štvrtka 14. marca. Žiadosť je potrebné adresovať obci trvalého pobytu tak, aby bola do uvedeného termínu aj doručená.

slovakia

left justify in out

Na základe hlasovacieho preukazu bude môcť volič s trvalým pobytom na Slovensku hlasovať v ktorejkoľvek volebnej miestnosti.

Obec zašle hlasovací preukaz voličovi najneskôr tri pracovné dni od doručenia žiadosti doporučenou zásielkou „Do vlastných rúk“.

V žiadosti sa uvádza: meno a priezvisko voliča, rodné číslo, štátna príslušnosť, adresa trvalého pobytu a adresa, na ktorú obec doručí hlasovací preukaz. V prípade, že hlasovací preukaz má prevziať iná osoba, je potrebné uviesť jej meno, priezvisko a číslo občianskeho preukazu.

Pre prvé kolo volieb je možné požiadať o hlasovací preukaz už iba osobne alebo prostredníctvom osoby splnomocnenej žiadateľom, a to najneskôr v piatok 22. marca v  úradných hodinách obce. Pre druhé kolo volieb bude možné vybaviť si hlasovací preukaz osobne najneskôr v piatok 5. apríla.

Hlasovací preukaz sa vydáva len raz, po strate alebo odcudzení nie je možné vydať nový. Platný je len pre ten deň konania volieb, ktorého dátum je na ňom uvedený a len spolu s občianskym preukazom.

Voliči bez trvalého pobytu na Slovensku môžu hlasovať v ľubovoľnej volebnej miestnosti, totožnosť preukážu slovenským cestovným pasom a súčasne okrskovej volebnej komisii predložia čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR, Foto: Ilustračné (Mesto Poltár)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies