Voľby VÚC: Na podávanie kandidátok zostáva už len niekoľko dní

NETKY.SK • 21 September 2013, 07:09 • 2 min
Voľby VÚC: Na podávanie kandidátok zostáva už len niekoľko dní

BRATISLAVA - Politické strany, koalície či nezávislí kandidáti majú už len niekoľko dní na to, aby odovzdali kandidačné listiny pre voľby predsedu kraja a poslancov krajských zastupiteľstiev. Zoznamy totiž musia podľa zákona o voľbách do orgánov samosprávnych krajov odovzdať najneskôr 40 dní predo dňom konania volieb, čo je 30. septembra. Voľby sa uskutočnia v sobotu 9. novembra, prípadné druhé kolo 23. novembra.

slovakia

left justify in out

Kandidačné listiny pre voľby poslancov do zastupiteľstva môžu podľa zákona podávať osobitne za každý volebný obvod politické strany a nezávislí kandidáti. Politická strana môže na kandidačnej listine uviesť najviac toľko kandidátov, koľko má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených poslancov zastupiteľstva.  Ak kandidačnú listinu podáva nezávislý kandidát, k jej prvému rovnopisu musí priložiť aj petíciu podpísanú aspoň 400 voličmi volebného obvodu. Listina musí obsahovať aj vlastnoručne podpísané vyhlásenie kandidáta, že súhlasí so svojou kandidatúrou a nedal súhlas na to, aby bol uvedený na inej kandidačnej listine a nie sú mu známe prekážky voliteľnosti.

Kandidátky pre voľby predsedu kraja môžu podľa zákona rovnako ako v prípade kandidátok na poslancov podávať politické strany aj nezávislí kandidáti. Politická strana môže na kandidátke uviesť iba jedného kandidáta. Listina nezávislého kandidáta zas musí obsahovať okrem potrebných náležitostí aj petíciu, v tomto prípade však pod ňou nestačí iba 400 podpisov. Musí ju podpísať aspoň 1000 voličov samosprávneho kraja. K prvému rovnopisu kandidačnej listiny navyše musí byť pripojené vlastnoručne podpísané vyhlásenie kandidáta, že súhlasí so svojou kandidatúrou a nedal súhlas na to, aby bol uvedený na inej kandidátke a nie sú mu známe prekážky voliteľnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies