Voľby v Maďarsku jednoznačne vyhral Fidesz, jeden muž zomrel!

NETKY.SK • 7 Apríl 2014, 09:15 • 2 min
Voľby v Maďarsku jednoznačne vyhral Fidesz, jeden muž zomrel!

BUDAPEŠŤ - Maďarskej vládnej koalícii na čele s premiérom Viktorom Orbánom sa v nedeľňajších voľbách podarilo získať dvojtretinovú väčšinu v parlamente, kde by mala po novom disponovať 133 zo 199 kresiel.

slovakia

left justify in out

Blok Fidesz-KDNP dosiahol v parlamentných voľbách výrazné víťazstvo, ktorého význam dnes nemožno oceniť, vyhlásil v nedeľu v Budapešti predseda maďarskej vlády a predseda Fideszu Viktor Orbán pred tisíckou priaznivcov. "Maďarsko je dnes najjednotnejším národom v Európe," zdôraznil na námestí IX. budapeštianskeho obvodu pred budovou Veľryby Orbán, ktorému už zablahoželal aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.
      

Podľa slov premiéra všetky pochybnosti a neistoty sú už rozptýlené, Fidesz-KDNP vyhral voľby a dosiahol aj európsky rekord, pretože spomedzi európskych ľudových strán dosiahol najvyššiu mieru podpory. 
      

"Budem pracovať na tom, aby Maďarsko bolo senzačnou krajinou," dodal pred jasajúcim davom Viktor Orbán, ktorý vyzdvihol účasť zahraničných Maďarov vo voľbách a ktorému v noci zablahoželal aj predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Joseph Daul.

 

Podľa výsledkov zverejnených Národnou volebnou kanceláriou po zrátaní vyše 98 percent hlasov získali Orbánova pravicovo-populistická strana Fidesz a koaliční kresťanskí demokrati dokopy 44,5 percenta hlasov, čo zodpovedá 37 kreslám obsadzovaným pomerným systémom, ako aj 96 zo 106 kresiel prislúchajúcim jednotlivým obvodom. Ako druhá sa v predbežných výsledkoch umiestnila ľavicová koalícia pod vedením socialistov, ktorá by mala mať v novom parlamente 48 poslancov, významnejší podiel v podobe 23 kresiel si však zabezpečilo aj ultranacionalistické Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik). Jeho líder Gábor Vona vyjadril napriek tomu nad výsledkom "hlboké rozčarovanie".

 

img

 

Nedeľňajšie voľby sa konali podľa novej ústavy z dielne Orbánovej vlády, čo na rozdiel od predošlých znamenalo iba jednokolové hlasovanie a zníženie celkového počtu kresiel z 386 na 199. Právo voliť mohli po novom využiť aj zahraniční Maďari. Voľby v roku 2010 jednoznačne ovládol Fidesz, keď získal ústavnú väčšinu v parlamente.

 

Pri voľbách došlo k viacerým mimoriadnym udalostiam, jeden muž zomrel

 

img

 

Desiatky mimoriadnych udalostí skomplikovali dnes v Maďarsku parlamentné voľby, informoval Národný volebný úrad (NVI) na svojej internetovej stránke. Viacerým ľuďom prišlo vo volebných miestnostiach zle a v meste Szentendre zomrel 80-ročný muž priamo za plentou. Voľby v uvedenom meste museli prerušiť na poldruha hodiny, záchranári nešťastného voliča oživovali asi 30 minút, ale už mu nedokázali pomôcť.

 

NVI zaznamenala vo Füzesabonyi výtržnosť opitého voliča, ktorého odviedla policajná hliadka. V Biatorbágyi sa naplnila urna a museli použiť prenosnú. V Jászapáti vošiel pes do dvora volebného okrsku a nechcel ho opustiť, aj v tomto prípade musela zasiahnuť polícia.

 

Predseda MSZP vzal na vedomie vížazstvo Fideszu, ale neblahoželal mu

 

img

 

Predseda Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a kandidát ľavicového bloku Zomknutie Attila Mesterházy dnes v Budapešti vyhlásil, že berie na vedomie víťazstvo bloku Fidesz-KDNP, avšak mu nemôže a nechce zablahoželať. Voľby totiž podľa jeho slov boli zorganizované nečestným spôsobom. "Fidesz totiž pretvoril volebné pravidlá tak, aby vyhovovali jeho záujmom, pričom opozícia musela bojovať so silným protivetrom verejnoprávnych médií a so špinavou kampaňou," dodal Mesterházy. Maďarsko podľa jeho slov nie je slobodnou krajinou, pretože vládna väčšina zneužila túto väčšinu a krajinu odklonila z cesty právneho štátu a demokracie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies