Voľby v Bosne a Hercegovine vyhrali nacionalisti, nová vláda je však v nedohľadne

NETKY.SK • 27 Október 2014, 20:07 • 2 min
Voľby v Bosne a Hercegovine vyhrali nacionalisti, nová vláda je však v nedohľadne

SARAJEVO - Tohtomesačné voľby v Bosne a Hercegovine vyhrali nacionalisti, nebudú však môcť vládnuť osamote, čo môže predĺžiť dlhotrvajúcu politickú krízu v krajine.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výsledkov zverejnených v pondelok miestnymi úradmi. Pozorovatelia sa preto obávajú, že prijatie potrebných reforiem sa tak opäť oddiali. Ďalší stratený čas môže navyše ešte viac poškodiť bosniansku ekonomiku zmietajúcu sa v problémoch aj po ničivých májových povodniach.

 

Ústredná volebná komisia v pondelok potvrdila, že víťazmi volieb sa stali tri nacionalistické strany - Zväz nezávislých sociálnych demokratov (SNSD) bosnianskosrbského lídra Milorada Dodika, Strana demokratickej akcie (SDA) bosnianskeho vodcu Bakira Izetbegoviča a Chorvátsky demokratický zväz Bosny a Hercegoviny (HDZ) pod vedením Dragana Čoviča. Komplikovaný volebný systém v krajine založený na etnických a regionálnych kvótach však spôsobí, že nacionalisti budú môcť vládnu sami len teoreticky. Vidina stabilnej vlády je preto pozorovateľov opäť v nedohľadne.

 

Dodik tesne vyhral voľby prezidenta autonómnej Republiky srbskej, ktorú chce odčleniť od zvyšku Bosny. Izetbegovič zase presadzuje silný zjednotený štát, zatiaľ čo Čovič pred voľbami vyzval na vytvorenie samostatného štátneho útvaru pre Chorvátov v rámci krajiny. 

 

Základy pre fungovanie samostatnej Bosny a Hercegoviny vytvorila Daytonská dohoda z roku 1995, vďaka ktorej sa podarilo zastaviť krviprelievanie medzi etnickými Srbmi, Chorvátmi a Bosniakmi. Zmluva zároveň krajinu rozdelila na Republiku srbskú s hlavným mestom Banja Luka a moslimsko-chorvátsku Federáciu Bosny a Hercegoviny, ktorej správnym centrom je Sarajevo. Najvyšším orgánom krajiny je rotujúce predsedníctvo, v ktorom sa každých šesť mesiacov striedajú predstavitelia všetkých troch národnostných skupín. Okrem centrálnej vlády má výkonné právomoci aj osobitný zástupca medzinárodného spoločenstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies