Voľba predsedu Najvyššieho súdu aj šéfa Súdnej rady bude tajná

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 17:44 • 2 min
Voľba predsedu Najvyššieho súdu aj šéfa Súdnej rady bude tajná

BRATISLAVA - Hlasovanie Súdnej rady SR o vymenovaní a odvolaní sudcov, predsedu a podpredsedov Najvyššieho súdu, šéfa a podpredsedov Súdnej rady aj členov a predsedov disciplinárnych senátov bude tajné.

slovakia

left justify in out

Počíta s tým novela zákona o sudcoch a prísediacich z dielne poslancov Smeru-SD, ktorú dnes parlament schválil.
     

Právna norma od septembra sprísňuje pravidlá pre sudcov, okrem iného rieši aj preverovanie sudcovskej spôsobilosti. Zmeny súvisia s novelou Ústavy SR od Smeru-SD a KDH, ktorú schválil parlament na uplynulej schôdzi. Novela upravuje aj spôsob obsadzovania postov v Súdnej rade SR, postavenie šéfa Súdnej rady v súvislosti s oddelením tejto funkcie od funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR.
     

Schválený zákon sa venuje aj disciplinárnej zodpovednosti, boju so súdnymi prieťahmi či kontrole práceneschopnosti (PN). Novela zvyšuje počet podpredsedov súdov na väčších súdoch, predlžuje funkčné obdobie predsedov a podpredsedov súdov z troch na päť rokov.
     

Novinkou sú aj príplatky za výkon funkcie člena a predsedu disciplinárneho senátu. Majú zlepšiť systém vyvodzovania disciplinárnej zodpovednosti sudcov. Sprísniť sa majú aj podmienky vzniku nároku na tzv. ďalší plat sudcu, ktorý sa bežne označuje ako 13. a 14. plat. Podmienkou má byť viac práce.
     

Zmeniť sa má aj doterajší systém kreovania disciplinárnych senátov. Disciplinárne veci sa senátom majú prideľovať náhodným výberom ako na všetkých všeobecných súdoch. Návrh na začatie disciplinárneho konania bude môcť podľa novely podávať aj šéf Súdnej rady SR.
     

Upravujú sa aj podmienky povoľovania tzv. práce v domácom prostredí. Novou podmienkou na povolenie takejto práce má byť, aby sudca nebol disciplinárne stíhaný. Zmeny majú zamedziť zneužívaniu inštitútu práce z domu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies