Vojakovi, ktorého USA vymenili s Talibanom, hrozí za dezerciu až doživotie

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 10:12 • 2 min
Vojakovi, ktorého USA vymenili s Talibanom, hrozí za dezerciu až doživotie

WASHINGTON - Seržant americkej armády Bowe Bergdahl, ktorý strávil päť rokov v zajatí Talibanu, bol dnes oficiálne obvinený z dezercie s cieľom vyhnúť sa vojenskej službe a zo zbabelosti pred nepriateľom, čím ohrozil bezpečnosť svojich kolegov. Za dezerciu mu hrozí päťročné väzenie, ale za zbabelosť pred nepriateľom až doživotný trest, informoval hovorca americkej armády.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty vlani v lete vymenili Bergdahla pri kontroverznej výmene zajatcov za piatich predstaviteľov Talibanu zadržiavaných vo vojenskom väzení na základni Guantánamo. Vymienili si, že ich pošlú do Kataru, kde musia zostať jeden rok. Vlnu eufórie z oslobodenia 28-ročného Bergdahla zo zajatia rýchlo vystriedal hnev amerických kongresmanov, ktorých vláda neinformovala 30 dní vopred o presune zajatcov z Guantánama, ako vyžaduje zákon. Niektorí Bergdahlovi spolubojovníci následne vyjadrili presvedčenie, že dezertoval z hliadky, a to bez zbrane a nepriestrelnej ochrannej výstroje. Vojak zmizol za podozrivých okolností v júni 2009 v provincii Páktika na východe Afganistanu.

 

Jeho obhajca Eugene Fidell povedal, že armáda naplánovala predbežné pojednávanie na 22. apríla. Uskutoční sa v San Antoniu v Texase, kde jeho mandant v súčasnosti pracuje v kancelárii na vojenskej základni Fort Sam Houston.

 

Podľa agentúry AP sa v armáde ozvali hlasy, že dlhé zajatie bol pre Bergdahla dostatočný trest, zatiaľ čo iní, vrátane členov jeho bývalej jednotky, vyzvali na jeho potrestanie. Argumentujú, že ďalší vojaci riskovali svoje životy pri pátraní po ňom a niektorí pritom aj padli. Kľúčovým bodom obžaloby zrejme bude, či sa jej podarí dokázať, že vojak nemal v úmysle sa k jednotke vrátiť, napísala agentúra AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies