Vodohospodárom meškajú výplaty pre chýbajúce platby od štátu

NETKY.SK • 14 August 2023, 11:30 • 2 min
Vodohospodárom meškajú výplaty pre chýbajúce platby od štátu

Bratislava-V podniku majú o tisíce kilometrov viac vodných tokov, personál však nerozšírili

slovakia

left justify in out

Podnikateľská sféra ani spoločnosti, ktoré figurujú pod štátnou správou, to v dnešnej dobe nemajú ľahké. Podnikatelia robia, čo môžu, aby zachránili svoje firmy po pandemickej mizérii. Kto vedel, získal finančnú dotáciu, pomocou ktorej vedel preklenúť najhoršie obdobie. Aj keď sa všetko pomaly vrátilo "do normálu", nie v každej oblasti fungujú tak, ako v ľahších časoch. Nepríjemnej situácii čelia v štátnom Slovenskom vodohospodárskom podniku. Na výplaty zamestnancov jednoducho nemajú finančné prostriedky.

 

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) sa nachádza v nepriaznivej finančnej situácii pre absentujúce platby od štátu, ktoré tvoria polovicu ich príjmov. Rozdiel medzi vyčíslenou sumou a uhradenou sumou za posledné tri roky je takmer 150 miliónov eur. Štátny podnik preto od septembra tohto roku nedokáže vyplatiť mzdy svojim 3100 zamestnancov. Upozornil na to v pondelok Odborový zväz drevo, lesy, voda.

Na tento rok mali byť refundované platby v hodnote 52 miliónov eur. Vyplatených bolo 2,5 milióna, čo tvorí 4,9 % z celkovej sumy. "Miera prepadu týchto platieb najmä za posledné tri roky dostala podnik do výrazného zadlženia a reálne, žiaľ, ohrozuje nielen jeho základné schopnosti plniť svoje úlohy vyplývajúce so zakladateľskej listiny a zákonných noriem, ale aj schopnosť riadne a včas platiť zamestnancom mzdy a odvody," priblížila predsedníčka odborového zväzu Vlasta Szabová.

Odborári vyzvali začiatkom mesiaca listom predsedu vlády SR, ministra financií SR a ministra životného prostredia SR na urýchlené riešenie nepriaznivej finančnej situácie podniku. Podnik okrem toho v posledných troch mesiacoch vypracoval množstvo analýz, stratégií a krízových návrhov riešenia na svoju stabilizáciu. Ide o násilnú redukciu výdavkov, zvýšenie existujúcich úverov, mimoriadne rozpočtové opatrenie, legislatívne zmeny, rozvoj podnikateľskej činnosti a ďalšie spoplatnenie služieb podniku. "Treba však dodať, že ani jedno z týchto riešení nebude systémové a dlhodobé bez nastavenia jasných pravidiel a plnení si povinností zo strany štátu," doplnila Szabová.

Na nedostatočné financovanie SVP upozornili už v roku 2020 z Najvyššieho kontrolného úradu SR. Ako uviedli z Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, investičný dlh vo vodohospodárskej oblasti, najmä v rámci obnovy vodných nádrží sa pohybuje v stovkách miliónoch eur. "Preto je prioritou nového vedenia pripraviť návrh koncepčného a udržateľného riešenia. MŽP SR sa situáciou s nedostatkom finančných prostriedkov v SVP intenzívne zaoberá. SVP a rezort spoločne pracujú na koncepčných opatreniach, ktoré zabezpečia stabilizáciu finančnej situácie podniku nie len pre túto chvíľu, ale aj do budúcnosti," povedal hovorca rezortu Tomáš Ferenčák.

Situácia sa z dôvodu nevyplácania požadovaných oprávnených nákladov za služby pre štát zhoršuje už od roku 2010. Medzitým podnik prevzal do správy ďalších 22 000 kilometrov vodných tokov, bez dodatočných ľudských a finančných zdrojov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies