Vodca Luhanskej oblasti oznámil, že už sťahujú ťažké zbrane

NETKY.SK • 17 Február 2015, 12:23 • 2 min
Vodca Luhanskej oblasti oznámil, že už sťahujú ťažké zbrane

MOSKVA - Vodca Luhanskej oblasti - jedného z dvoch východoukrajinských regiónov ovládaných proruskými povstalcami - dnes vyhlásil, že jeho sily napĺňajú dohodu o stiahnutí ťažkých zbraní z frontovej línie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú agentúru TASS. "Včera (v pondelok) som bol na frontovej línii a naše tanky, naše delostrelectvo odchádzajú. Vlastne sme minulú noc začali plniť naše záväzky," vyhlásil dnes Igor Plotnickyj, líder samozvanej Luhanskej ľudovej republiky.
      

Povstalci v druhom východoukrajinskom regióne, Doneckom, naopak oznámili, že ťažké zbrane ešte nestiahnu. Popredný líder povstalcov v Doneckej oblasti Denis Pušilin dnes opäť odmietol zastaviť boje o strategicky významné východoukrajinské mesto Debaľceve, ktoré pokračujú napriek platnému prímeriu. Vyhlásil tiež, že jeho sily sú pripravení začať s odsunom, ale k takémuto kroku musia podľa neho pristúpiť obe strany; v opačnom prípade by boli ohrozené životy povstaleckých vojakov.
      

Predseda parlamentu samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin uviedol, že o otázke sťahovania zbraní budú separatisti ešte dnes diskutovať s Ukrajinou, Ruskom a OBSE. Odsun ťažkej bojovej techniky z frontovej línie je jedným z bodov minulotýždňovej dohody z Minska. Mal by prebiehať pod dohľadom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). V súlade s minskou dohodou sa mal odsun začať dnes a má trvať do 2. marca, na čo majú nadväzovať ďalšie kroky smerujúce k riešeniu konfliktu. 
      

Aj ukrajinská armáda vopred naznačila, že zbrane začne sťahovať, len ak tak urobí i druhá strana. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies