Vodca Boko Haram poprel správy o prímerí; unesené dievčatá sa vydali

NETKY.SK • 1 November 2014, 10:20 • 2 min
Vodca Boko Haram poprel správy o prímerí; unesené dievčatá sa vydali

MAIDUGURI - Vodca nigérijskej extrémistickej skupiny Boko Haram poprel správy o tom, že jeho bojovníci uzavreli prímerie s nigérijskou vládou.

slovakia

left justify in out

Zároveň uviedol, že 200 dievčat, ktoré extrémisti uniesli, konvertovalo na islam a vydalo sa za moslimov. Informovala o tom dnes agentúra AP. Vodca islamistov Abubakar Shekau tak zmaril nádeje na výmenu zajatcov a prepustenie väznených dievčat, pričom poznamenal, že "v tejto vojne už niet cesty späť". Shekau sa verejnosti prihovoril z videonahrávky, ktorú sa agentúre AP podarilo získať v piatok neskoro večer. 

      

Militanti uniesli dievčatá 14. apríla tohto roku z internátu školy v meste Chibok v štáte Borno na severovýchode Nigérie. Niektorým dievčatám sa údajne podarilo zo zajatia ujsť. Kancelária nigérijského prezidenta 17. októbra vyhlásila, že militanti z Boko Haram súhlasili s okamžitým ukončením päť rokov trvajúcich bojov, ktoré si vyžiadali niekoľko tisíc ľudských životov. Okrem toho útoky extrémistov pripravili na severovýchode Nigérie o strechu nad hlavou státisíce ľudí.
      

Od polovice roka 2013 zameriava Boko Haram svoje útoky na príslušníkov poriadkových síl, ako aj na civilistov kresťanského a moslimského vierovyznania - útočí na nich doma, na trhoviskách, v nemocniciach a školách. Ich cieľom je vytvoriť v krajine islamský štát.
     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies