Vo väzení našla slobodu

NETKY.SK • 5 November 2019, 23:51 • 2 min
Vo väzení našla slobodu

Karla Faye Tuckerová mala prečo trpieť vinou. A predsa ju zo seba striasla ako smietku a zriekla sa starého ja, aby sa toho nového ani len malíčkom nedotklo.

slovakia

left justify in out

Vina je nesloboda v slobode. Je to ona, ťažká a nezlučiteľná so zmierením sa so sebou samým, kto stojí na prahu a bráni človeku v pohybe.

 

Kvôli nej sa nemá ako pohnúť vpred do budúcnosti, a keďže nemá záujem postávať na rovnakom úseku, radšej sa vracia späť v čase. Utápa sa v tom, čo by bolo, keby včera konal inak. A vina sa iba ticho teší, je šťastná, že sa má koho pridŕžať.

 

Karla Faye Tuckerová mala prečo trpieť vinou. A predsa ju zo seba striasla ako smietku a zriekla sa starého ja, aby sa toho nového ani len malíčkom nedotklo.

 

Predurčená na zlo

 

Karla pravdepodobne nikdy nemala príležitosť byť dieťaťom. Jej matka sa rozhodla zdokonaľovať v úlohe grouppie, teda ponúkala telo hudobníkom. Odmenou jej niekedy boli peniaze, inokedy iba vlastné potešenie.

 

Karla sa od nej naučila viaceré triky, vďaka ktorým ona sama podľahla ulici ako prostitútka. Prístup k drogám viac nebol obmedzený, a tak sa u nej čoskoro prejavila silná závislosť.

 

Životný štýl, pre ktorý dýchala, si skôr alebo neskôr musel vypýtať daň.

 

img

 

Od krádeže k vražde

 

Karla dovŕšila dvadsať rokov, a kým sa rovesníci rozhliadali s otáznikom v očiach, ona ukončila búrlivé manželstvo.

Často prichádzala do kontaktu so skupinou motorkárov, prostredníctvom ktorej sa zoznámila s istými bratmi.

 

Pokrivený vzťah s jedným z nich vzbĺkol v sérii konfliktov. Raz jej on s motorkou prenikol priamo do obývacej izby, inokedy mu ona neváhala rozdávať údery.

 

Búrka nastala v júli roku 1983. Karla sa aj s iným mužom vlámala do jeho domu s cieľom osvojiť si niečo, čo jej nepatrilo.

Muž však zaostril sluch a dvojicu prichytil. Presviedčanie, aby nebola privolaná polícia a nič sa neohlasovalo, sa ukázalo ako neúspešné, a tak Karla s priateľom nechali drogy, aby nad nimi prevzali vládu.

 

Schýlilo sa k vražde. Mŕtvy bol nielen on, ale aj jeho priateľka, ktorú tam našli vystrašene čupieť pod posteľou. Nasledoval útek a možno aj vzájomné utešovanie sa, že čo sa stalo, sa pochová ako najhlbšie tajomstvo.

 

Ibaže nestihol sa skončiť ani jeden mesiac a oboch napokon obvinili a zvlášť aj súdili. Karle pridelili trest smrti, čím sa zapísala do histórie. V rámci Spojených štátov to bola prvá žena, ktorú odsúdili na smrť od roku 1863.

 

Konečne slobodná

 

Na popravu čakala uzatvorená vo väzení štrnásť rokov. Mohlo by sa zdať, že jej príbeh nemal nijaké pokračovanie. Veď čo už by sa také mohlo odohrať, čo by stálo za zmienku?

 

Avšak tam, kde vstúpi Boh, nie je nikdy koniec. On dal Karle nový začiatok, keď mu oddelená od sveta a všetkými opustená, odovzdala život a poskladala hriechy.

 

Jej práca so spoluväzňami si získala celosvetovú pozornosť. Za to, aby jej bola darovaná milosť, sa prihováral dokonca aj pápež Ján Pavol II. a o jej prípade sa zhováral i s guvernérom.

 

Rada by som napísala, že ju napokon prepustili a ona až do posledného dychu tvrdo bojovala za to, aby slúžila Bohu dobrom, ktoré jej bolo dovolené vykonať.

 

Ale nič také sa neudialo a ona v roku 1998 vstúpila do miestnosti, kde mala zomrieť podaním smrtiacej injekcie.

 

O to silnejšie však vyznieva záver a o to väčší odkaz zanechala v podobe posledných slov.

 

„Rodine Thorntonovcov a Deanovcov sa ospravedlňujem. Je mi to veľmi ľúto. Čoskoro sa uvidím zoči-voči s Ježišom. Všetkých vás milujem a budem tam na vás čakať. Stretneme sa."

 

Niektorí svedkovia tvrdia, že si tesne pred zahľadením sa do tváre smrti, ticho spievala.

 

img

 

Je čas nebyť vinný

 

Karla spáchala skutok, na ktorý stačí pomyslieť a človeku sa zatmie pred očami, tak intenzívne ho oslepí strach. Vo väzení ju vina mohla načisto rozorvať, vytrhnúť jej dušu a pripomínať jej smrť ako jediné východisko.

 

Spasenie ju však celkom zmenilo a jeho pôvodca ju vykúpil. Vykúpenie je vyčiarknutie čohokoľvek, čo kedy človek urobil. Je to odpustenie. Je to zmierenie. Nijaká vina, nijaké pomalé zomieranie a odsudzovanie sa. Nijaká beznádej a klam, že čokoľvek sa človek pokúsi urobiť, aj tak pochybí.

 

Je to dar. Príbeh o Karle existuje už niekoľko rokov, ale posolstvo z neho je večné. Jeho autorom je totiž Boh a on nie je skúpy dať dar spasenia nikomu, kto oň v pokore poprosí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies