Vo vyšších polohách Tatier trvá 2. stupeň lavinového nebezpečenstva

NETKY.SK • 12 December 2016, 09:27 • 2 min
Vo vyšších polohách Tatier trvá 2. stupeň lavinového nebezpečenstva

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno prevažne zamračené, od severozápadu so slabým snežením, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Začína sa ochladzovať, teploty vzduchu sa pohybovali od -6°C do +5°C.

slovakia

left justify in out

Na hrebeňoch fúka prudký vietor západných smerov s rýchlosťou do 15 m/s, v nárazoch do 25m/s. Za posledných 24 hodín pripadlo od 2 - 12 cm nového prachového snehu. Sneh z predchádzajúceho sneženia bol vplyvom vetra uložený v teréne veľmi nerovnomerne. Často je sfúkaný tesne nad hranicu lesa, do pásma kosodreviny a to najmä na svahoch s južnou až juhovýchodnou orientáciou. Povrch snehu je prevažne zmrznutý až tvrdý a kôrovitý. Miestami sa vyskytuje poľadovica. Zvyšky suchého snehu sa nachádzajú už len v najvyšších severných polohách Vysokých Tatier od nadmorskej výšky 2 300 m n. m.

 

V pohoriach Slovenska prevláda malé lavínové nebezpečenstvo, iba vo vyšších polohách Západných a Vysokých Tatier nastalo mierne lavínové nebezpečenstvo - 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Sneh je nerovnomerne rozložený, ale vplyvom striedania teplôt je dobre stabilizovaný a sadnutý. Ojedinele sa vo Vysokých Tatrách od 2 300 m n. m. môžu nachádzať vrstvy starého snehu a menej stabilné snehové dosky a vankúše, ktoré sa môžu uvoľniť na veľmi strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení. Riziko vzniku lavín v Malej, Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách je nízke vzhľadom na výšku snehovej pokrývky. S predpokladaným snežením mierne stúpa lavínové nebezpečenstvo.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies