Vo vysokohorskom teréne sa vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 3 Február 2017, 09:52 • 2 min
Vo vysokohorskom teréne sa vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vplyvom posledného sneženia a postupného oteplenia sa vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informoval Anton Sedlák, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Uvoľnenie lavín je podľa neho možné najmä pri väčšom mechanickom zaťažení na strmých svahoch pod hrebeňmi a v žľaboch. "Nový sneh je nerovnomerne uložený a prefúkaný vo forme snehových dosiek a vankúšov. Na slnkom osvietených svahoch sa pri oteplení v priebehu dňa môžu vyskytnúť spontánne lavíny z vlhkého až mokrého snehu," upozornil.

 

Po poslednej vlne sneženia je dnes ráno na horách prevažne polooblačno až zamračené, miestami v podhorí hmlisto. Počas sneženia, ktoré smerovalo od juhozápadu, pripadlo v priemere desať až 20 centimetrov snehu, miestami aj viac. Teplota vzduchu sa ráno pohybovala od mínus šesť do plus jedného stupňa Celzia. Na hrebeňoch fúkal mierny západný až juhozápadný vietor s rýchlosťou do päť, v nárazoch do 17 metrov za sekundu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies