Vo voľbách v Korutánsku utrpela FPÖ ďalšiu porážku

NETKY.SK • 5 Marec 2018, 06:53 • 2 min
Vo voľbách v Korutánsku utrpela FPÖ ďalšiu porážku

VIEDEŇ - Rakúski pravicoví populisti (FPÖ) utrpeli porážku v nedeľňajších voľbách vo svojej doterajšej bašte – spolkovej krajine Korutánsko.

slovakia

left justify in out

Ide o tretie regionálne voľby v tomto roku, v ktorom strana nedosiahla taký výsledok ako v parlamentných voľbách v októbri 2017. Podľa takmer úplných predbežných výsledkov zverejnených televíziou ÖRF získala FPÖ v korutánskych voľbách len 22,9 percenta hlasov. Ako poznamenala agentúra Reuters, FPÖ nedosiahla svoj stanovený cieľ - zisk 25 percent hlasov.

 

FPÖ tak ďaleko zaostala za sociálnymi demokratmi, ktorých volilo 47,8 percenta voličov. Ľudovci (ÖVP) kancelára Sebastiana Kurza skončili na treťom mieste so ziskom 15,3 percenta hlasov. Zelení sa nedostali cez päťpercentnú hranicu a nebudú mať v regionálnom parlamente žiadnych poslancov.

 

Korutánsko bolo dlhé roky baštou pravicových populistov v Rakúsku. Narodil sa tu aj ich dlhoročný šéf Jörg Haider, ktorý zahynul pri dopravnej nehode v októbri 2008.

 

img

 

Nedeľné voľby nasledovali po hlasovaní v Tirolsku (25. februára) a Dolnom Rakúsku (28. januára) a FPÖ v každých z nich získala menej hlasov ako vo voľbách do celoštátneho parlamentu z 15. októbra 2017.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies