Vo Viedni zaznamenali rekordný počet dní s teplotami nad 35 stupňov

NETKY.SK • 10 August 2015, 22:45 • 2 min
Vo Viedni zaznamenali rekordný počet dní s teplotami nad 35 stupňov

VIEDEŇ - Na viacerých rakúskych meracích staniciach zaznamenali v tomto roku už rekordné množstvo dní, v ktorých teploty presiahli hranicu 35 stupňov Celzia. Patria medzi ne napríklad Viedeň-Hohe Warte (10 dní), St. Pölten (9 dní), Eisenstadt (7 dní) a Bregenz (3 dni). V Linzi-meste bol vyrovnaný rekord z roku 2013 (5 dní).

slovakia

left justify in out

Informáciu priniesol rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na Roberta Klonnera z Centrálneho zariadenia pre meteorológiu a geodynamiku (ZAMG).

 

Súčasne horúčavy na východe Rakúska, susediacom so Slovenskom, môžu viesť k tomu, že počet tzv. "púštnych dní" sa vo Viedni môže v priebehu týždňa zvýšiť na hoci 15. O extrémnosti terajšieho počasia najlepšie svedčí fakt, že práve v rakúskej metropole zaznamenali v období rokov 2005-2014 celkove iba 14 podobne horúcich dní.

 

Rakúski experti vidia terajšie horúčavy ako dôsledok prioritne troch faktorov, a to globálneho otepľovania ovzdušia v uplynulých desaťročiach, posunu subtropickej tlakovej výšky smerom na sever a mimoriadne suchej pôdy v južnej a strednej Európe, v dôsledku čoho sa zmenšuje aj chladiaci efekt a počet búrok.

 

Roľníkom hrozia aj v alpskej republike v dôsledku horúčav miliónové škody.

 

Ani ich zrejme neteší prognóza meteorológov, v zmysle ktorej sa v nasledujúcich dňoch dajú očakávať teploty v rozmedzí od 30 do 38 stupňov Celzia. Prvé signály o možnom ochladení signalizujú modely meteorológov na nedeľu a začiatok budúceho týždňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies