Vo Viedni si rakúska vláda pripomenula koniec druhej svetovej vojny

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 13:55 • 2 min
Vo Viedni si rakúska vláda pripomenula koniec druhej svetovej vojny

VIEDEŇ - Rakúska vláda si dnes v poludňajších hodinách pripomenula na spomienkovom podujatí v Úrade spolkového kancelára vo Viedni oslobodenie krajiny spod nadvlády národných socialistov a koniec druhej svetovej vojny v Európe. Akt priblížila v priamom prenose verejnoprávna televízia ORF a informovala o ňom tlačová agentúra APA.

slovakia

left justify in out

"Skláňame sa dnes pred všetkými tými, ktorí oslobodili Rakúsko" a predovšetkým pred všetkými Rakúšanmi prenasledovanými v období národného socializmu," vyhlásil pri tejto príležitosti rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann.
     

Podľa jeho slov bol ôsmy májový deň roku 1945 koncom a súčasne začiatkom, koncom prenasledovania, potláčania a ponižovania, ako aj vykorisťovania miliónov ľudí na nútených prácach. Ústavný zákon o zákaze nacistickej NSDAP urobil hrubú čiaru za érou národného socializmu, pripomenul rečník a dodal, že 8. máj 1945 bol súčasne začiatkom, Dňom oslobodenia, ktorý umožnil obnovu demokratickej republiky v krajine.
     

Werner Faymann priznal, že aj keď sa po skončení druhej svetovej vojny vyvodili mnohé dôsledky, vyrovnávanie s minulosťou napredovalo iba veľmi pomaly. Nepredstaviteľné obete z radov príslušníkov židovskej a rómskej komunity, ale aj mnohých ďalších "naša generácia nikdy nedokáže skutočne pochopiť. Rakúsky kancelár vyjadril vďačnosť všetkým žijúcim pamätníkom, ktorí nachádzajú silu, aby sa zúčastnili na verejných diskusiách, aby navštevovali školy, v ktorých pôsobí aj mnoho angažovaných pedagógov. Nikdy nie je neskoro pre komplexné vyrovnanie sa s minulosťou, vyplynulo z Faymannových slov.
   

Na spomienkovej slávnosti vystúpil aj vicekancelár Reinhold Mitterlehner, ktorý konštatoval, že 8. máj 1945 sa po desaťročia vnímal ako Deň porážky a položil rečnícku otázku: Prečo to tak dlho trvalo? Aj on zdôraznil význam autentických informácií ľudí, ktorí prežili inkriminované obdobie.
     

Jeden z nich Marko Feingold obohatil svojimi spomienkami na pobyt vo viacerých koncentračných táboroch, vrátane Buchenwaldu, kde ho 11. apríla 1945 oslobodili vojaci ozbrojených síl USA, dnešnú slávnosť v rakúskom hlavnom meste.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies