Na dobrovoľnú vojenskú prípravu nastúpilo 44 záujemcov

NETKY.SK • 15 Júl 2019, 15:30 • 2 min
Na dobrovoľnú vojenskú prípravu nastúpilo 44 záujemcov

BRATISLAVA – Na výcvik v rámci dobrovoľnej vojenskej prípravy nastúpilo 44 záujemcov. Príprava sa začala začiatkom júla v priestoroch Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine, informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

slovakia

left justify in out

Na dobrovoľný výcvik sa pôvodne prihlásilo 122 uchádzačov. „Aj v počtoch záujemcov o absolvovanie dobrovoľnej vojenskej prípravy sa odzrkadľuje výrazný trend rastu počtu žiadostí o prijatie do štátnej služby profesionálneho vojaka,“ uviedla hovorkyňa.

 

K zvýšeniu záujmu o vojenskú službu prispela podľa rezortu marketingová kampaň na podporu regrutácie, ktorú ministerstvo spustilo v marci.

 

Prijímacím konaním prešlo 44 uchádzačov. Najčastejšími dôvodmi neúspechu v prijímacom konaní na dobrovoľnú vojenskú službu bola podľa Capákovej zdravotná a psychická nespôsobilosť, neúčasť na prijímacom konaní, nedostatočné vzdelanie, rozhodnutie nenastúpiť na výcvik, prípadne zrušenie žiadosti, a chýbajúce doklady.

 

Výcvik by mal trvať 75 dní, účastníci majú zabezpečené bezplatné ubytovanie, stravu, výstroj a výzbroj, ako aj náhradu cestovného. Zároveň získajú finančný príspevok vo výške viac ako 1100 eur. Po absolvovaní dobrovoľnej vojenskej prípravy zložia vojenskú prísahu a budú jedným zo zdrojov pre aktívne zálohy.

 

Posledný povinný vojenský výcvik na Slovensku

 

Poslední vojaci základnej služby narukovali v júlovom nástupnom termíne v roku 2005. Vojenskú prísahu zložili po mesačnom základnom výcviku 29. júla v Kežmarku a Vajnoroch. Posledných 214 vojakov základnej vojenskej služby odišlo do civilu vo štvrtok 22. decembra 2005. 

 

img

Rozlúčka s poslednými vojakmi základnej vojenskej služby odchádzajúcimi do civilu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona