Vo veku 97 rokov zomrela herečka Oľga Budská

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 15:40 • 2 min
Vo veku 97 rokov zomrela herečka Oľga Budská

BRATISLAVA - Vo veku 97 zomrela dnes slovenská herečka Oľga Budská, v Bratislave známa aj ako Bell-Olga. Agentúru SITA o tom informovala jej vnučka Veronika Paštéková.

slovakia

left justify in out

"Oľga Budská, skvelá mama, babička a prababička bola útla žena plná sily a životnej energie. Do poslednej chvíle bola vitálna, zaujímala sa o kultúru aj o nové trendy. Mnoho ráz dokonca navštívila suši reštauráciu. Bola pre nás všetkých zdrojom ľudskej múdrosti a harmónie," uviedla Paštéková.

 

Oľga Budská pochádzala z Trenčína. V divadle hrávala už ako dieťa. Absolvovala štúdium na Hudobnej a dramatickej akadémii v Bratislave. Spev študovala u Arnolda Flögla. Najprv bola členkou operety Slovenského národného divadla, potom sólistkou opery, v ktorej spievala soprán a do roku 1976 pôsobila v činohre. S manželom, režisérom, hercom a divadelným pedagógom Jozefom Budským, ktorý zomrel v roku 1989, sa zoznámili v divadle. Spolu si zahrali v Hamletovi. Medzi Budskej najznámejšie postavy patrili Ofélia, Larisa či Júlia Capuletová, predstavila sa aj v slovensko-francúzskom filme Kráľovská poľovačka (1969). Spievala Esmeraldu v Predanej neveste a Karolku v opere Jej pastorkyňa, známej aj pod názvom Jenůfa.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies