Vo veku 100 rokov zomrel princ Mikasa, strýko japonského cisára

NETKY.SK • 27 Október 2016, 17:48 • 2 min
Vo veku 100 rokov zomrel princ Mikasa, strýko japonského cisára

TOKIO - Vo veku 100 rokov zomrel dnes princ Mikasa, strýko japonského cisára Akihita. S odvolaním sa na zdroje z prostredia panovníckej rodiny o tom informovala japonská agentúra Kjódó.

slovakia

left justify in out

Zosnulý princ Mikasa bol najmladším bratom bývalého japonského cisára Hirohita a zároveň najstarším žijúcim členom cisárskej rodiny. Zomrel na zástavu srdca v tokijskej nemocnici. Ako jediný z panovníckej rodiny slúžil v armáde a po druhej svetovej vojne pomerne často hovoril o dôležitosti mieru.

 

Japonský cisár Akihito (82) oznámil v júli svojim najbližším spolupracovníkom, že v priebehu niekoľkých rokov abdikuje a korunu odovzdá následníkovi trónu Naruhitovi. Akihito je 125. japonským panovníkom v tradičnom počítaní nástupníctva cisárov. V súčasnosti je tiež jediným panovníkom na svete s titulom cisár a zároveň vôbec prvým japonským vládcom, ktorý nie je považovaný za božského. Akihitov otec Hirohita sa totiž v deklarácii z roku 1946 vzdal výsady, že jeho moc pochádza od Boha.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies