Vo štvrťfinále ťahák Švédsko-Rusko, favoritmi len zámorské tímy

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 19:51 • 2 min
Vo štvrťfinále ťahák Švédsko-Rusko, favoritmi len zámorské tímy

PRAHA/OSTRAVA - Hokejisti USA a Švajčiarska otvoria vo štvrtok štvrťfinálové boje na 79. majstrovstvách sveta v hokeji.

slovakia

left justify in out

Ostravská ČEZ aréna sa hneď po ich vzájomnom súboji pripraví na najväčší ťahák celého programu, keď v repríze semifinále z vlaňajších MS nastúpia obhajcovia titulu Rusi proti Švédom. Českí priaznivci v Prahe budú hnať domáci výber za víťazstvom vo večernom dueli proti Fínom, o zaujímavý predkrm by sa však predtým mali postarať Kanada s Bieloruskom.
     

Papierovo najzaujímavejší súboj sľubuje prestížny duel Rusko - Švédsko. "Tre kronor" sa naň naladili ideálne, keď sa v siedmich skupinových dueloch až šesťkrát tešili z víťazstva, hoci v dvoch prípadoch až po predĺžení, respektíve nájazdoch. Udržali si druhú priečku v A-skupine, no i napriek tomu sa z Prahy na štvrťfinále museli presťahovať do Ostravy. Rusi teda budú mať miernu výhodu, keďže v ostravskej hale odohrali doteraz všetkých sedem zápasov s piatimi víťazstvami, pričom Slovensko zdolali 3:2 až po nájazdoch. Vlani na MS v Minsku narazili na Švédov až v semifinále a hoci ich zdolali 3:1, duel sa nezaobišiel bez vysoko emočných prejavov. Zaujímavým preto bude aj opätovné stretnutie trénera zbornej Olegsa Znaroksa so švédskym asistentom Rikardom Grönborgom. Obaja sa počas minuloročného zápasu pustili do vulgárnej výmeny, na ktorej konci Znaroks ukázal svojmu oponentovi obscénne gesto naznačujúc podrezanie hrdla. 
     

Náročný, vyše 350-kilometrový presun za štvrťfinálovým súperom absolvovali aj Švajčiari. V súboji o semifinále ich nečaká len nové prostredie ostravskej ČEZ arény, ale i víťaz B-skupiny USA, ktorého v hlavnej fáze dokázali zdolať len Bielorusi (5:2). Zbraňou Helvétov na dravú a nebezpečnú americkú ofenzívu môže byť dosiaľ najlepší brankár turnaja Leonardo Genoni, ktorý v troch dueloch inkasoval len tri góly a má 95,5-percentnú úspešnosť zásahov. Tréner Glen Hanlon však dohral skupinu v bránke s Retom Berrom. Napriek zvučnému menu súpera si Švajčiari veria. "Musíme pokračovať v našej hre a byť stopercentne koncentrovaní. Sústredenie sa bude základom nášho úspechu, keďže chceme ísť od minúty k minúte," cituje blick.ch slová talentovaného útočníka Kevina Fialu.
     

Aj pražská vetva sľubuje vo štvrtok zaujímavé zápolenia. Pred večerným vrcholom medzi Českom a Fínskom vyzvú v O2 aréne kompaktne pôsobiaci Bielorusi suverénneho favorita na titul z Kanady. Hokejová "kolíska" čaká na zlato dlhých osem rokov a na akýkoľvek cenný kov už šesť šampionátov. Tento rok však zámorský výber nenechal nič náhode a v každom zo siedmich skupinových zápasov "zničil" svojho súpera smrtiacou ofenzívou. Tá nastrieľala 49 gólov, sedem v priemere na zápas, pričom na súperovho brankára vyslala celkovo 288 striel. Zaručene veľa práce čaká bieloruskú jednotku Kevina Lalanda. "Ak by mi pred pár rokmi niekto povedal, že na MS v Česku budem chytať za Bielorusko proti Kanade, považoval by som ho za blázna. Nezáleží na výsledku, bude to vzrušujúce. A že dávajú sedem gólov na zápas? Nevadí, aj oni sú len ľudia, ktorí robia chyby. Rešpektujeme ich, ale nie až príliš," cituje oficiálny web šampionátu slova 28-ročného kanadského rodáka. Bielorusov bude motivovať aj vidina priamej účasti na olympijskom turnaji v Pjongčangu, na to aby v kvalifikačnej tabuľke preskočili Slovákov potrebujú však až dve víťazstvá. 
     

V mysliach domácich fanúšikov aj hokejistov najviac rezonuje záverečný duel štvrťfinálového programu. Čechom by proti Fínom napokon nemal chýbať Jaromír Jágr, ktorého štart bol pôvodne otázny. Spoločne so svojimi spoluhráčmi však bude musieť aj on hľadať recept na prekonanie fínskej jednotky Pekku Rinneho, ktorý nedávno s výkonom 238 minút a 50 sekúnd bez inkasovaného gólu na MS prekonal rekord Jána Lašáka. Všetko, samozrejme, za predpokladu, že Rinne nastúpi od začiatku. Špeciálnu príchuť bude mať duel pre útočníka Suomi Aleksandra Barkova. Spoločne s Jágrom a Jonathanom Huberdeauom vytvorili na Floride mimoriadne produktívnu formáciu, na MS však nebudú hrať obaja za jeden cieľ, ale každý za svoj vlastný - tímový. Mladík chce svojho učiteľa zdolať. "Je to skvelý hráč a ešte lepší človek. Veľa sa s nami rozprával a vždy mi pomohol. Bude to veľmi zaujímavý zápas," uviedol Barkov. Vlani v Minsku Fíni zdolali v semifinále Čechov 3:0.

     

Program štvrťfinále MS:      

15.15 USA - Švajčiarsko /Ostrava/      

16.15 Kanada - Bielorusko /Praha/      

19.15 Švédsko - Rusko /Ostrava/      

20.15 Fínsko - Česko /Praha      
     

Program semifinále, sobota 16. mája:      

15.15 USA/Švajčiarsko - Švédsko/Rusko      

19.15 Kanada/Bielorusko - Fínsko/Česko



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies