Vo Francúzsku zatkli metalistu napojeného na masového vraha Breivika

NETKY.SK • 16 Júl 2013, 14:26 • 2 min
Vo Francúzsku zatkli metalistu napojeného na masového vraha Breivika

PARÍŽ - Neonacistu Kristiana Vikernesa, napojeného na nórskeho masového vraha Andersa Breivika, zatkli dnes na juhozápade Francúzska po tom, čo je manželka kúpila štyri pušky a vyvolala podozrenie, že jej muž možno spácha násilie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na parížsku prokuratúru.

slovakia

left justify in out

Nórsky blackmetalový hudobník a spisovateľ, ktorého už v Nórsku odsúdili za vraždu, v minulosti dostal od Breivika kópiu jeho manifestu. Policajti prehľadali Vikernesov dom kvôli zbraniam a výbušninám, uviedol pre Reuters policajný zdroj.

Ultrapravicový militant Breivik zabil v júli 2011 pri bombovom útoku v centre nórskej metropoly Oslo a počas streleckého vyčíňania na ostrove Utöya dovedna 77 ľudí. Vlani ho odsúdili na maximálny možný trest 21 rokov väzenia.

Breivik poslal Vikersovi kópiu manifestu, v ktorom načrtol svoju ideológiu. Uviedol to predstaviteľ prokuratúry: "To bol prapôvodný začiatok vyšetrovania... Existovalo niekoľko podozrení, ktoré vyvolali v spravodajských službách obavy, že môže vykonať násilný čin." "Nórsky neonacista" bol zatknutý v departemente Correze, uviedol predstaviteľ.

Vikernesova manželka mala oprávnenie na strelné zbrane, keď kupovala štyri pušky. Vikernes na svojej webovej stránke diskutoval o Breivikovom manifeste, ale takisto ho kritizoval za zabitie nevinných Nórov. Breivikov 1500-stranový manifest načrtával jeho plánovanú križiacku výpravu proti moslimom, ktorí podľa jeho slov postupne obsadzujú Európu a poraziť ich možno jedine násilnou občianskou vojnou. Manifest obsahoval aj smutne známy rebríček európskych krajín podľa toho, či sú multikultúrne.

Vikernesa, blackmetalového rockera známeho ako "Varg", odsúdili v roku 1994 v Nórsku za dobodanie muža na smrť v Osle a za podpálenie niekoľkých kostolov. Prepustili ho v roku 2009 a s manželkou a tromi deťmi sa presťahoval do Francúzska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies