Vo Francúzsku chcú zlegalizovať eutanáziu

NETKY.SK • 17 December 2013, 06:45 • 2 min
Vo Francúzsku chcú zlegalizovať eutanáziu

PARÍŽ - Uzákonenie dobrovoľnej eutanázie vo Francúzsku dnes odporučila skupina 18 reprezentatívnych zástupcov verejnosti, ktorých vybral národný etický výbor. Napriek jeho nesúhlasu tak skupina podporila predvolebný sľub prezidenta Francoisa Hollanda.

slovakia

left justify in out

Skupina zástupcov verejnosti povedala, že lekársky asistovaná samovražda je "legitímnym právom pacienta, ktorý zomiera alebo trpí smrteľnou chorobou. Vychádza najmä z jeho informovaného súhlasu a plného pochopenia," citovala ju agentúra Reuters.

Francúzsky prezident v lete sľúbil zorganizovanie celonárodnej diskusie a potom predloženie návrhu legislatívy idúceho za hranice súčasného zákona z roku 2005, ktorý zakazuje zdravotníkom pomáhať pri samovražde. Umožňuje im iba prestať umelo predlžovať život, ak o to smrteľne chorý pacient požiada. Národný etický výbor najskôr odporučil socialistovi Hollandovi, aby povolil lekárom pomáhať smrteľne chorým ukončiť svoj život. V júli však konštatoval, že zmeniť zákon môže byť nebezpečné pre spoločnosť. Zraniteľní pacienti by ho mohli považovať za hrozbu, že ich život bude ukončený skôr, ako zomrú prirodzenou smrťou.

Belgicko, Luxembursko, Holandsko a Švajčiarsko umožňujú nejakú formu dobrovoľnej eutanázie a Hollande sa vlani vo svojom programe zaviazal legalizovať "lekársku asistenciu pri ukončení vlastného života dôstojným spôsobom".

Prieskumy verejnej mienky ukázali, že legalizácia eutanázie v záverečnej fáze smrteľných chorôb má širokú podporu. Vzhľadom na tento prístup boli zdravotníci, ktorí pomohli pacientom vo Francúzsku v uplynulých rokoch zomrieť, odsúdení často iba podmienečne. Pozornosť verejnosti si získal minulý mesiac starší manželský pár, ktorý spáchal samovraždu v luxusnom parížskom hoteli. Zanechal po sebe lístok s vysvetlením, že chceli zomrieť so sebaúctou.

Dobrovoľnú eutanáziu podporila v nedeľu v televízii aj členka parlamentu za stranu Zelených, ktorá je koaličným partnerom socialistov. Politička povedala, že sledovala svoju na smrť chorú matku, ako si vzala a zhltla množstvo piluliek, po ktorých zomrela.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies