Vo Francúzskou vrcholí kampaň pred nedeľňajšími regionálnymi voľbami

NETKY.SK • 4 December 2015, 14:59 • 2 min
Vo Francúzskou vrcholí kampaň pred nedeľňajšími regionálnymi voľbami

PARÍŽ - Vo Francúzsku dnes vrcholí kampaň pred nedeľňajším prvým kolom regionálnych volieb, pripomenuli dnes tamojšie médiá.

slovakia

left justify in out

Podľa prieskumov verejnej mienky vládnucich socialistov čaká porážka, zatiaľ čo nacionalistický Národný front by mal získať víťazstvo v najmenej troch regiónoch: Nord-Pas-de-Calais-Picardie, kde kandiduje charizmatická šéfka FN Marine Le Penová, v juhofrancúzskom obvode Provence-Alpes-Cote-d'Azur, ako aj v oblasti Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées. Veľmi dobré vyhliadky na úspech má FN aj v ďalších regiónoch.

 

Veľkú podporu voličov majú aj opoziční Republikáni (LR) exprezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorých kandidáti by mali ovládnuť väčšinu vplyvných regionálnych rád.

 

Socialisti sa preto ešte na poslednú chvíľu snažia zmobilizovať svojich voličov, aby sa zachovali ako vlastenci, prišli v nedeľu voliť a "prihlásili sa tak k republikánskym hodnotám: slobode, rovnosti a bratstvu".

 

Francúzsky premiér Manuel Valls, ktorý v dôsledku atentátov z 13. novembra zrušil účasť na všetkých predvolebných mítingoch, aby sa mohol sústrediť na výkon funkcie predsedu vlády, vo štvrtok na mítingu na podporu kandidáta socialistov v oblasti Ile-de-France Clauda Bartolona uviedol, že "bezpečnosť je základom slobôd". Práve bezpečnosť sa po parížskych atentátoch stala hlavnou témou kampane.

 

Valls vo svojom štvrtkovom prejave zdôraznil, že vyhlásenie výnimočného stavu vo Francúzsku bezprostredne po islamistiských útokoch bolo prejavom "skutočnosti, že krajina pred hrozbou terorizmu nekapituluje ani sa nevzdáva", uviedla rozhlasová stanica France Info. Na adresu FN vyhlásil: "Po tom všetkom, čo sme zažili, kto by si ešte mohol myslieť, že krajná pravica môže byť odpoveďou na obavy Francúzov a atentáty".

 

Odborárska organizácia Konfederácia práce (CDT) dnes vydala vyhlásenie, podľa ktorého odovzdať hlas FN je "to isté, ako vpáliť si guľku do nohy". Ako informovala televízia BFMTV, CGT pripomenula, že už roky upozorňuje na nebezpečenstvo, ktoré pre krajinu predstavuje FN s jeho falošným sociálnym programom vyhovujúcim v prvom rade len zamestnávateľom a finančníkom.

 

Regionálne voľby, ktorých druhé kolo sa uskutoční 13. decembra, budú posledným testom rozloženia síl na francúzskej politickej scéne pred prezidentskými a parlamentnými voľbami na jar 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies